Адвокатски хепънинго-митинг в деня на Конституцията

P1050885
Иновативен хепънинг спретна ръководството на Софийската адвокатска колегия (САК) на 16 април върху стълбището пред парадния вход на Съдебната палата в столицата. Поводът беше с много радост и настроение да се отпразнува 136-тата годишнина от приемането на първата ни българска конституция – Търновската. По традиция това е и ден на юриста.
P1050889
Малко преди 11 часа пред храма на Темида зазвуча „Моя страна, моя България” на Емил Димитров, а по стълбището като на сцена сред множество балони се подредиха духов и хоров оркестър, а в средата в черни тоги представителната извадка на организаторите – председателят на САК Петър Китанов и членове на Софийския адвокатски съвет Владимир Дончев, Марио Топчийски, Владислав Янев, Ивайло Данов. Ролята на водещ бе отредена на колегата им Александър Пелев.
P1050888
Шоуто не бе типичен хепънинг, защото съдържаше и множество елементи на митинг. Около трибуната и артистите се разпънаха плакати с целево съдържание в подкрепа на внесения Законопроект за изменение на Закона за адвокатурата, който разбуни сериозно духовете в гилдиите на нотариусите, съдия изпълнителите, юрисконсултите, счетоводителите и брокерите на недвижими имоти.
P1050893
Зрителите – адвокати и граждани се струпаха на тротоара със знамена и балони, а всеки желаещ получаваше на ревера си лентичка в цвят бордо с послание „Подкрепям промените в закона за адвокатурата”.
Парадното стълбище на Съдебната палата е идеално за сцена, но решетките от ковано желязо, които бяха поставени преди години между улицата и вратите на палатата, създаваха малко странно усещането. Изпълнителите и ораторите изглеждаха като в клетка.
P1050880
Последваха изпълнения на „Многая лета” и Националния химн на Република България, след което ораторите от трибуната поздравиха всички български юристи с празника и отправиха послания за нуждата и предимствата от приемането на предложените промени в Закона за адвокатурата.
P1050894
Програмата продължи до 13 часа с изпълнения на духова музика, хорово пеене, поп-парчета, балетни импресии и на български фолклорни песни и танци.
Стана хепънинг в хубавия слънчев ден, макар представителите на адвокатурата да бяха не повече от 150 души от иначе петхилядното войнство на САК.

Автор: Петър Бучков

Read Previous

Роден бич за БИО земеделието ни

Read Next

Службите газят румънския фонд земеделие APIA за източване на еврофондове

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular