„А някой кара колело…” възобновено от 1bike

“Един човек ме спря веднъж на уличка валеше дъжд.. Той каза ми със мен ела, аз правя чудеса!” – чудеса правят и 1Bike в работилницата си на уличката Цар Иван Шишман 45. Зад името 1Bike седят Александър Македонски и Иван Ралчев. Те са откърмени с колоездене, поправят колела, връщат старите към живот, създават дизайнерски велосипеди по поръчка, влагайки творчество и цялата си душа в процеса.

Представи си стария, ръждясал FAVORIT на дядо ти, който се разпада в мазето да претърпи метаморфоза и да го караш с кеф по улиците, привличайки погледите на минувачите с уникалния дизайн и ретро излъчването си.

fe71c837e3656b00149c1bffbf289f542627ed77e79eb13407103b776389a91e
Старият FAVORIT в моето „мазе“.

Всичко започва със страстта им към велосипедите като начин на игра и придвижване в детските години, и начин на живот днес, в който липсата на верния велосипед е немислимо.
Александър е един от тези млади хора, които напускат добре платена, но скучна работа в корпоративния сектор в името на мечтата си и нейното осъществяване. Идеята му за дизайнерски колела се появява от любовта му към колелата и факта, че се е занимавал с уеб дизайн.
Иван се запознава със Сашо  и му става клиент с по-сложна и времеемка поръчка A.K.A Белият Бродник през 2012 г.  Първоначално Сашо не е съгласен, но след малко убеждения се ражда този невероятен велосипед и тяхното партньорство.

Днес екипът на 1bike се състои не само от Александър и Иван.  Неизменна част към него са двете дизайнерки, които рисуват велосипедите според вкуса на клиента. Механик в дряновската им работилница е бащата на Сашо. Поддържат състав от един  продавач-консултант-механик в София и администратор на Facebook страницата им.
В работилниците си в София и Дряново те изпълняват три мисии. Като начало възстановяват и създават необикновени велосипеди. За Александър и Иван велосипедите  са “практичен символ на свободата”,  който пази духа на своето време.

На второ място, те целят да накарат хората да използват повече личните си велосипеди в града. – “Ако велосипедът ти бъде в любимия ти цвят, на него са изписани твоите мечти и седиш на най-удобната седалка, която сме избирали дълго заедно с теб, ще го предпочиташ и пред автомобила, и пред градския транспорт, дори когато вали.”
1bike5
Работят усилено, за да се влюбиш в колелото си повече от всякога и като любител да останеш верен на себе си.
И не на последно място, създаването на тяхно веломясто, в което всички колоездачи, малки и големи, да се чувстват уютно и добре.

Автор: Вергил Бучков

Read Previous

Отказът на гейска кръв дискриминация ли е в ЕС

Read Next

Реформа – магията да пребоядисаш портата

One Comment

  • Броят се на пръсти тези като Александър и Иван-свободни от робията. но е добре да има и колоездачи. Майсторите и любителите на велосипеди за кефене са суперски човеци. чудесно е да узнаеш за тях.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular