БАЕП влезе в режим на ”освежаващ рестарт”

DSC_7308
Шест години след учредяването на Българската асоциация за европейско право на 21 ноември 2008 г. ръководните й органи решиха да поискат непредизвикан вот на доверие, съобщи Правен свят. Случи се на поредното общо събрание на асоциацията на 31 октомври 2014 г. При условие, че за тези шест години дейността на БАЕП бе изключително градивна и успешна. Причината за този демократичен акт (яво неразбираем за родните ни политици) е големият интерес към върховенството на правото на Европейския съюз у все повече български юристи и най-вече на младите. Беше определен като „режим на освежаване” от председателя и основател на асоциацията Александър Арабаджиев – нашият съдия в Съда на ЕС в Люксембург.
Критики и оптимизъм.
В отчета за работата на БАЕП през изминалата година съдия Арабаджиев изрази задоволство от проведените инициативи, но все още желае „БАЕП да стане по-видима в обществения диспут”, както и да се работи за по-доброто разпространение на списанието на асоциацията „Европейски правен преглед”. Изрази и съжаление, че на последния конгрес в Копенхаген на FIDE (Организацията на асоциациите за европейско право в ЕС) България не е успяла да спечели кандидатурата за домакин на конгреса през 2020 г. Но предизвикателството е сериозно и подобен форум трудно би се организирал без съдействието на държавната и общинска власти. Като пример на последния конгрес в Дания са присъствали пет хиляди юристи и цената на мероприятието е била около половин милион евро.
Гордостта „Европейски правен преглед”.
Списанието на асоциацията стартира в края на 2011 г. и вече е в десет броя. В него няма препечатки, а всички статии са авторски, посочи членът на редколегията д-р Александър Корнезов – реферандер в Люксембург. Към именитите автори е създадено и ядро от тридисетина млади успешни български юристи. Отскоро в глобалната мрежа съществува и рекламен сайт на списанието, на който са качени всички материали от създаването му досега. Една част са със свободен достъп, а целият пакет е достъпен за абонатите на „Европейски правен преглед”, които получават персонален код. Адресът на сайта е http://eulawreview.wordpress.com
Специална благодарност бе изказана за сътрудничеството на Правен свят, благодарение на което сериозно се е увеличил броят на читателите на сайта на „Европейски правен преглед”.
Създаване на регионални структури на БАЕП,
бе едно от предложенията за бъдещото развитие на асоциацията, което предстои да бъде организирано. Причината е, че юристите в регионите проявяват сериозен интерес към тенденциите в развитието на правото на ЕС и искат да организират на родна почва инициативи за неговото опознаване не само от юристите, но и от цялото общество, тъй като произтичащите от него права и задължения касаят всеки гражданин.
Непредизвикан вот на доверие.
Управителният съвет БАЕП обяви, че в името на „освежаване” на асоциацията и реализацията на нейните идеи си подава оставка. Общото събрание взе решение до 30 ноември 2014 г. всеки от членовете на асоциацията да направи номинации. Събралите най-голямо одобрение ще бъдат новия ръководен орган.
Към настоящия момент от създаването на БАЕП през 2008 г. председател е съдия Александър Арабаджиев, членове на управителния съвет са проф. Емилия Друмева, проф. Жасмин Попова, съдия Павлина Панова, съдия Душана Здравкова, адвокат Ана Велкова и д-р Александър Корнезов. Членове на контролния съвет са Христо Христев, Петя Аладжова и Цветко Иванов.

Read Previous

За върховенството на правото в ЕС, трябват достойни хора

Read Next

Хелоуин и уредниците на демократичния ни преход

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular