Говор на омраза на една ръка разстояние!?

До това е докарано едно от най-будните български селища преди Ньойския договор -  Извор, където по време на Турското робство българите са  успели да изградят най-голямата православна църква в своите земи.
До това е докарано едно от най-будните български селища преди Ньойския договор – Извор, където по време на Турското робство българите са успели да изградят най-голямата православна църква в своите земи.


Автор: Петър Бучков
„Майка смрадлива българска“ проехтя на 11- ти ноември 2015 г. в едно от най-гледаните шоу-програми „Фарма” на сръбската телевизия ТВ „Пинк”. Автор на „определението” е сръбската участничка в шоуто Мая, а мишената й е българката от Цариброд Габриела Пейчева. Дърпане на коси между дами-конкуренти е най-удобното обяснение. Но два дни по-късно се случи терористичният ад в Париж, след който на дневен ред дойде приказката за етническа и религиозна търпимост на ниво християнство и ислям и всевъзможни рецепти за сбъдването й, така че да оцелеят ценностите на Европейския съюз. Възможно ли е, когато се натрапва език на омраза към народ от твоята Православна вяра, който е на „една ръка разстояние”.
За случилата се грозна сцена алармираха от Културно-информационния център (КИЦ) на българите в Босилеград. Националистическото отношение и унижение на Сърбия към българите от Западните покрайнини не е спирало от отцепването на териториите ни от срамния Ньойски договор, който спретнаха Великите сили през 1920 г. Днес анализаторите категорично отчитат, че подобно надменно и лакомо властническо отношение е в основата за настоящата глобална криза в Близкия изток и катализатор за възникването на Ислямска държава. Насилието ражда насилие – аксиома от времето на безумните кръстоносни походи, организирани с една единствена цел – отдъхване на диктаторите от социалното напрежение. Възможно ли е да се възцари между етносите мир, когато на територията на най-цивилизования демократично континент Европа продължава говор на омраза от един православен народ към друг!?

Грандиозната „Св. Троица”  се отваря само за туристи и не се позволява богослужение на български.
Грандиозната „Св. Троица” се отваря само за туристи и не се позволява богослужение на български.


Случайно или не, но по същото време в един „жълт” нашенски седмичник се появи яростна атака, че Едвин Сугарев бил назначен за консул в Ниш. Явно някой се притеснява, че с неговата безкомпромисна позиция ще се наруши „деликатното” мълчание на досегашните представители на държавата ни по повод положението на сънародниците ни в Западните покрайнини. А те са доста – от глоби за честване на Левски, до лишаване от съответно образование по български език и история.
Прилагаме ви точния текст на писмото ( Изх. № 61/15 от 16.11.2015г.), изпратено от КИЦ – Босилеград до: Генералния директор на ТВ „ПИНК“ г-н ЖелькоМитрович, до омбудсмана на Република Сърбия г-н Саша Янкович и до Комисаря за защита на равноправието г-н Бранкица Янкович:
„В риалити – шоуто на ТВ Пинк „Фарма“ на 11.11.2015 г. една от участничките в шоуто Майа, вулгарно псува в ефир „майка смрадлива българска“ Габриела Пейчева – българка от Цариброд известна от музикалните шоу-програми на ТВ Пинк „Звездите на Пинк“ и също участничка в шоуто „Фарма“.
http://www.dailymotion.com/video/x3dgktz_farma-6-maja-psuje-gabrijeli-mater-bugarsku-11-11-2015_webca
https://www.youtube.com/watch?v=UnqkS7NSd2o
Имайки предвид, че подобен вид ТВ шоу-предавания се ползват с широка зрителска аудитория,
посланието което по този начин бе отправено в национален ефир, е крайно просташко, скандално и обидно не само за всички българи в Сърбия, но и за всички граждани на Република Сърбия като кандидат – членка на ЕС.
КИЦ „Босилеград“ изразява безпокойствие и тревога от бруталният говор на омразата, ксенофобията и националната нетолерантност към българите в Сърбия която продължава да се разпространява не само от представителите на подобни ТВ шоу-забавни програми, но и от представителите на държавните институции, университетите, историците, литераторите, кино-режисьорите, Сръбската православна църква и пр. Още по-тревожно е това, че става дума за млади хора които говорят с националистическата лексика от миналото. Подобни обидни антибългарски реплики не са никаква новост и са широко разпространени в много сръбски литературни произведения, фолклора, филмите, театъра и пр. – и то в творби с претенции за висока художествена стойност.
По този начин в сръбското общество се възпитава национална омраза и презрение към българите и се нагнетява атмосфера на етническо напрежение.
Имайки предвид тежкото наследство от миналото, както и безспорния факт, че българите в Сърбия десетилетия наред са подложени на национална асимилация и грубо погазване на правата на човека,тиражирането на подобен вид вулгарни и обидни послания към българите чрез националните медии в Р Сърбия не е само израз на примитивизъм, простащина и лош вкус. Това е и известен начин за мобилизиране на националистическата общественост срещу малцинствата които винаги са разглеждани като втора ръка граждани и като дезинтегриращ фактор на Сърбия.
Българското малцинство в Сърбия с нищо не е дало повод за подобни националистически внушения.
Мултиетническият състав, добрите сръбско-български отношения и членството на Сърбия в ЕС, изискват сръбското общество да излезе от досегашната националистическа матрица и активно да работи за усвояване и създаване на съвременен европейски културен модел.
КИЦ „Босилеград“ призовава ТВ Пинк, Защитника за родна равноправност, Омбудсмана на Р Сърбия и европейските мониторинг-институции, да предприемат мерки за предотвратяване на подобен вид вулгарни, обидни и унизителни за българите в Сърбия коментари – източник на национална омраза и нетърпимост.
КИЦ „Бсилеград“
Иван Николов”

Read Previous

Прокурорска „активност” към българи от Македония по време на изборите в Благоевград

Read Next

HELP, ала Лао Дзъ!!!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular