Еврокомисарите се заклеха пред Съда в Люксембург

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева за втори път се закле пред Съда в Люксембург (фотографията е от първото й вричане в европравните ценности преди  близо пет години).
Българският еврокомисар Кристалина Георгиева за втори път се закле пред Съда в Люксембург (фотографията е от първото й вричане в европравните ценности преди близо пет години).

Членовете на новоизбраната Европейска комисия, предвождана от председателя Жан-Клод Юнкер, тържествено положиха клетва на 10-ти декември 2014 г. да спазват и опазват ценностите, наложени с договорите за съществуване на Европейския съюз. По традиция сакралният акт се случи пред пълния състав на Съда на ЕС в Люксембург в голямата зала, наричана „гъбата”. Освен върховните евромагистрати, свидетели на клетвата им бяха и наследникът на великия херцог и неговата съпруга, както и премиерът на Великото херцогство Люксембург – Ксавиер Бетел.
Коментатори съзряха прибързаност в акта за клетвата на еврокомисарите,
тъй като Договорите не предвиждат специфични правила относно провеждането на тържествената част в Люксембург. От новата Европейска комисия подчертеват, че изпитват дълбока привързаност към традицията и нейната значимост членовете на Комисията тържествено да се заклеват пред Съда на Европейския съюз. Поради това са пожелали да го сторят възможно най-бързо (б.ред. около месец след започване на своята дейност).
Българският еврокомисар Кристалина Георгиева за втори път се заклева. Разликата отпреди пет години е,  че вече го стори и като заместник-председател на Европейската комисия.
Georgieva1
Обетът на двадесет и седмината еврокомисари пред върховните евромагистрати в Люксембург:
„След като бях назначен(а) за член на Европейската комисия от Европейския съвет след гласуването на одобрение от Европейския парламент, тържествено поемам задължението:
– да спазвам Договорите и Хартата на основните права на Европейския съюз при изпълнението на всички мои функции,
– да изпълнявам своите задължения при пълна независимост в общ интерес на Съюза,
при изпълнение на своите задачи да не искам, нито да приемам инструкции от никое правителство, институция, орган, служба или агенция,
– да се въздържам от всякакво действие, несъвместимо с естеството на моите функции или с изпълнението на моите задачи.
Официално отбелязвам задължението, установено в Договора за функционирането на Европейския съюз, всяка държава членка да зачита този принцип и да не се опитва да влияе на членовете на Комисията при изпълнението на техните задачи.
Освен това се задължавам, както по време на мандата ми, така и след неговото изтичане да спазвам произтичащите от поста ми задължения, и в частност задължението за почтеност и въздържаност относно приемането на определени постове или други облаги след края на мандата ми.“

Автор: Петър Бучков

Read Previous

Прекарване на П Р Е Х О Д А

Read Next

Конфликтът между защита на дома от престъпление и защитата на личните данни

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular