Едвин Сугарев окончателно оправдан по тъжбата за „оклеветяване чрез съд” на Алексей Петров с иск за 300 бона обезщетение

EDI 111black_and_white_1
Осми въззивен състав на Наказателното отделение на СГС – Николай Младенов (председател), Антон Урумов и Марина Манолова, окончателно оправда Едвин Сугарев, че е оклеветил Алексей Петров по време на разпита му като свидетел по делото „Октопод” на 26 януари 2012 г. като му е преписал престъпление. Въззивното решение потвърждава оправдателната присъда на СРС – 12-ти състав НО с председател Веселка Йорданова от 12 юли 2013 г. и не подлежи на обжалване. Информацията е от Правен свят.
Става дума за пасаж-извадка от показанията на Едвин Сугарев, в отговор на въпрос, зададен му от прокурора, дали като журналист, обществен деятел и зам. председател на СДС има представа за взаимоотношенията на Алексей Петров с убития през декември 2002 г. прокурор Николай Колев. Инкриминираното съждение от отговора на Сугарев пред съда е: „…участието на Алексей Петров е решаващо и аз смятам, че той е организаторът на убийството на Николай Колев.” Същите показания Едвин Сугарев дава и на досъдебното производство, образувано за убийството на Николай Колев, както и пред различни медии от 29 декемри 2002 г насам.Претенцията за обезщетение, предявена десет години по-късно от Алексей Петров и отхвърлена от съда е за 300 хиляди лева ведно с лихвата, считано от 26 януари 2012 г.
Оправдателната присъда на първа инстанция бе обжалвана от повереникът на Алексей Петров адвокат Антон Сираков
с искане да бъде отменена и Едвин Сугарев да бъде осъден. Адвокат Сираков смята, че съдът неправилно е кредитирал единствено обясненията на подсъдимия и посочените от защитата доказателства, но не и тези на частния тъжител Алексей Петров. Той оспорва и правните изводи на съда, че инкриминираното изречение на Сугарев е предположение и лично мнение. Ищецът твърди, че твърденията са представени като факт.
Въззивният съд възприема изцяло правилността на присъдата на първоинстанционния. Приема, че изразът на Едвин Сугарев е изваден от контекста и твърденията му – едни и същи в публичното пространство от убийството на прокурора Николай Колев на 28 декември 2002 г. , и изразява лично мнение.
Съдът се позовава и на трайната практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, където се прави ясно разграничение между разгласяване на факти и мнения, които съдържат лична преценка: „съществуването на факти може да бъде установено, докато истинността на оценъчните съждения не се поддава на доказване. Доказването на истинността на оценъчните съждения е неизпълнимо и нарушава самата свобода на мнение, която е основна част от правото, гарантирано в чл. 10 от Конвенцията”.
Едвин Сугарев за това как е формирано личното му мнение:
„Изречението, на което се базира, е извадено от контекста. Още от следващото изречентие, а и от цялостното ми изказване по време на съдебното заседание по делото срещу Алексей Петров става ясно, че говоря не за неща, на които съм бил свидетел и за които имам преки доказателства, а за вътрешна убеденост, която се дължи на следните фактори:
Изявление на самия Николай Колев, направено пред мен броени дни преди да бъде убит.
На проведената на 22 или 23 декември среща той изглеждаше доста притеснен и изрази опасения за живота си, като точните му думи бяха “Очаквам Алексей Петров да ми скочи.” Поводът за срещата и конкретните обстоятелства съм описвал многократно – например в дадени от мен свидетелски показания веднага след убийството – на 29 декември – в Столична дирекция на полицията, пред тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов и разследващия казуса полицейски екип; пак същия ден в Националната следствена служба; още поне два пъти в мои показания отново пред НСлС – призован като свидетел по възобновеното дело за убийството на Николай Колев и по делото срещу Алексей Петров; в редица изказвания пред медиите и интервюта, дадени същия ден или по-късно; в мои публицистични текстове, част от които прилагам за сведение на съда.
Многократни изявления на Нанка Колева, прокурор от ВКП и вдовица на покойния Николай Колев,
направени пред медиите и в лични разговори с мен, в които тя визира като отговорни за смъртта на своя съпруг бившия главен прокурор Никола Филчев, Алексей Петров и Филко Славов, бивш шеф на баретите – и сочи като пряк извършител баретата Гълъбин Георгиев – като в нейно публично изявление се подчертава, че тя знае от полицията обстоятелствата около убийството на съпруга й – и че тогавашния главен секретар на МВР е заявил публично, че случая е оперативно изяснен. Пак благодарение на нея разполагам с копия от документи, свързани с войната на бившия главен прокурор Никола Филчев срещу убития Николай Колев – водена с незаконни, а често и с криминални средства, които при необходимост мога да представя пред съда. Тук трябва да прибавя още едно обстоятелство, публично изразено от Нанка Колева – за това, че зам. главния прокурор Камен Синтилски я е предупредил в личен разговор да спре да рови около делото за убийството на своя съпруг, за да няма още жертви.
Публични изявления на Васил Миков, бивш апелативен прокурор на Варна и настоящ прокурор от ВКП,
който даде показания пред варненското следствие също на 29-ти декември 2002 г., в деня след убийството на Николай Колев. Интересен детайл в неговите показания, фактологията, на които ми е позната и от лични разговори с него, е това, че на Алексей Птеров непрекъснато и тенденциозно е внушавано, че прокурорът Николай Колев е отговорен за атентата срещу него от август 2002 г.
Публични изявления на покойната Анна Банкова, прокурор от ВКП,
свидетелстващи за това, че прокурорът Николай Колев се е притеснявал за живота си, споделял е, че е следен, ходел е с охрана и я е убеждавал и тя да се сдобие с такава.
Публични изявления на Николай Колев – Босия,
когото познавам още от дисидентските групи срещу режима на Тодор Живков, бивш председател на Дружеството за правата на човека, настоящ председател на Българската лига за човешките права. В тях се визират убийците и поръчителите на убийството на Николай Колев, както и ред други престъпления, извършени от бившия главен прокурор Никола Филчев, Алексей Петров и Филко Славов.
Публични изявления на немския разследващ журналист Юрген Рот,
направени въз основа на негов разговор с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, в които директно се заявява, че бившият главен прокурор Никола Филчев е отговорен за две убийства – на Николай Колев и на ямболската адвокатка Надежда Георгиева (към момента на смъртта си служител на Алексей Петров) – като изрично се подчертава, че убийството на Николай Колев е организирано от Алексей Петров. Неговите думи бяха на практика потвърдени и от самия вътрешен министър, който в предаване на Tv-7 заяви, че това е основната версия, по която се работи. Впрочем тази версия за участието на баретите Гълъбин Георгиев и Кирил Симеонов (Киро Дългия) в това убийство беше потвърдена пред мен и в личен разговор с министър Цветанов, воден по друг повод, но също свързан с Алексей Петров.
Интервю на Бойко Борисов пред БТВ, от което става ясно, че са засечени три клетки на мобилни телефони на мястото и по времето на убийството
и че обаждащите се са идентифицирани, като това е много сериозен уличаващ материал. На въпрос на водещия дали сред уличените е и баретата Гълъбин Георгиев, българският министър-председател отказва да отговори пряко, за да не бъде обвинен, че е въздействал на съда, но от контекста на разговора става ясно, че направеното предположение отговоря на истината.
Публични изказавния и лични разговори с Пламен Симов,
президент на Моряшкия синдикат, според които той е имал разговор с Николай Колев в самия ден на убийството, при който прокурорът е споделил с него същите опасения от Алексей Петров, които сподели и с мен.
Личен разговор с главния прокурор Борис Велчев,
проведен по негова инициатива в неговия кабинет. В хода на този розговор той сподели, че се готви да арестува бившия прокурор Никола Филчев за убийството на Надежда Георгиева. (Защо това намерение не се осъществи е въпрос, на който нямам отговор – смея да предположа, че причината е намеса от страна на фигура, заемаща по това време върхова позиция в политическата йерархия.) Стана дума и за убийството на Николай Колев – и връзката на това убийство с обстоятелствата около смъртта на ямболската адвокатка – при което не забелязах г-н Велчев да има сериозни възражения спрямо изложената от мен версия. Към това трябва да добавя и неговото публично изявление от 19-ти февруари 2010 г., в което той заявява, че прокуратурата е “в грях” по делото за неговото убийство, поема отговорността за това, че “през годините не са предприети необходимите мерки за разкриването на убиеца на прокурора Николай Колев” и обещава да предприеме интензивни действия.
Изключително острия сблъсък между покойния Николай Колев и бившия главен прокурор Никола Филчев,
изразен в цяла серия незаконни действия срещу Колев, сред които обвинения в неизвършени престъпления, подхвърляне на наркотици и оръжие сред предметите от обиска при ареста му, процесуални нарушения при самия арест и напълно незаконното му задържане в течение на три месеца и много други, описани подробно от мен в книгата “Диагнозата “Филчев” (2003). Много важен момент в целия този безпрецедентен натиск е образуването на ДОР “Комбинатор” от офицера от НСС Николай Начев, в което се скалъпва обвинение срещу Николай Колев за разпространение на наркотици – впрочем най-вероятно именно това дело е основната причина, поради която бива привлечен Алексей Петров като сътрудник на НСС – по императивно искане на главния прокурор Никола Филчев. Тук бих искал да отбележа, че в последните дни от живота си Николай Колев подготвяше няколко акции, които бяха изключително опасни както за Никола Филчев, така и за Алексей Петров. Той подготвяше съдебен иск за поставяне на главния прокурор под попечителство поради невменяемост; готвеше се да извади на показ рекетьорските акции на Алексей Петров (за пръв път част от истината за тези акции оповестих аз – става дума за рекета над Георги Петракиев Цветанов, чиято жалба по този повод приложих към корпуса от 105 доказателства по случая Филчев, внесени при тогавашния министър на правосъдието Антон Станков); даваше юридическа помощ на баретите, недоволни от начина, по който Филко Славов ръководеше СОБТ – те внесоха писмо до вътрешния министър Петканов, което доведе до отстраняването на Филко Славов дни след убийството на Колев. Следователно и Филчев, и Алексей Петров са имали предостатъчно мотиви за премахването на Николай Колев.
Личен разговор с Илия Илиев, вторият следовател по делото за убийството на Надежда Георгиева,
отстранен дисциплинарно от него. В хода на един продължил няколко часа разговор, воден в присъствието и на Николай Колев – Босия, станаха ясни изключително важни подробности, свързани с това дело и манипулативния и направо криминален начин, по който е провеждано то. Илия Илиев беше твърдо убеден в съпричастността на главния прокурор към това убийство – и разполагаше с много сериозни аргументи и доказателства за тази съпричастност. Делото е било засекретено в степен, допустима само за дела, свързани с националната сигурност на страната, наблюдавано е от няколко приближени на Филчев прокурори от ВКП, а Илия Илиев е трябвало да докладва почти ежедневно за неговия ход лично пред главния прокурор. При една от тези срещи Филчев е получил по телефона съобщение, че административния съд е възстановил на работа Николай Колев – при което е изпаднал в нервна криза и е помолил следователя да “смачка” това дело.
Многобройни разговори с ген. Атанас Атанасов, бивш директор на НСС.
В тях многократно са били обсъждани проблемите в прокуратурата, свързани с Никола Филчев, както и неговите връзки с престъпния свят – включително и тези с Алексей Петров. Впрочем ген. Атанасов беше извикан в качеството си на експерт и на едно от заседанията на НИС на СДС, свикано от Надежда Михайлова веднага след атентата срещу Алексей Петров на 17-ти август 2002 г. На него той говори за криминогенната ситуация в страната и в частност за Алексей Петров, когото определи като изключително опасна, злопаметна и отмъстителна фигура от престъпния свят – едно мнение, което по-късно е споделял и с мен в частни разговори.
Други важни възражения:
Моето изказване изобщо не е “извън контекста” –
което много ясно личи и от въпроса на прокурор Костов, и от последващите въпроси, които ми биват задавани. Говорейки за участието на баретите в оперативните мероприятия срещу Николай Колев, аз просто не бих могъл да си позволя да не спомена, че след техния провал и след изчерпването на арсенала от криминални средства, свързани с обвиненията срещу него за несъществуващи престъпления, неговото убийство е просто логично последствие – и е извършено най-вероятно от същите лица, които са имали интерес – и които и дотогава са използвали криминални методи в усилието си да го накарат да замълчи.
Ищецът Алексей Петров е водил и през 2003 г дело именно във връзка с публично изразеното мое мнение, че е съпричастен към убийството на Николай Колев.
Моите твърдения тогава са абсолютно същите, каквито са и сега пред съда – и следователно съдебния казус е идентичен. По това дело тогава, а и по други две дела за клевета срещу мен, водени с много шум и с елитни адвокати от негова страна (включително бившия главен прокурор Иван Татарчев), аз бях оправдан на всички инстанции, а ищецът бе осъден да плати съдебните разноски по делата. Поради което не виждам никакви причини уважаемия съд да решава казус, който вече е решен – и по който има постановени присъди.
Напълно необяснимо е защо този иск се предявява чак сега, след като аз в течение на десет години съм отстоявал същото мнение относно това убийство –
и многократно съм го изразявал публично. Тъй като сродни искове за клевета са повдигнати и срещу други свидетели срещу Алексей Петров по дело, по което той е съден за организиране на престъпна група, рекет, насилие и опит за убийство, не мога да отмина подозрението, че става дума за един от вариантите да се притискат свидетелите срещу него, като им се предявяват искове за огромни суми”.

Read Previous

За учениците – чужденци в ЕС не важат ограниченията за престой

Read Next

Рибари „гризнаха въдици” за милиони пред съда в Люксембург

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular