За многото морали сред грабителите на банки

Автор: Петър Бучков
Фотография: copypast.ru

„Дай на човека пистолет и той може да ограби банка. Дай на човека банка и той може да ограби всички!” е изводът от една руска притча. Звучи повече от актуално на фона на сърцераздирателната драма с престъпното източване на КТБ (Корпоративна търговска банка), която пети месец тресе държавата ни и подозренията и страховете на обществото.
Актуална притча с много морали:
Разказва се как грабители нахлули в банка в далечна провинция. Единият от нападателите изкрещял на персонала и клиентите: „Не мърдайте! Парите принадлежат на банката, а животът принадлежи на вас!”. Всички послушно легнали на пода.
Това е пример как думите променят възприятията за света.
Една млада дама провокативно полегнала ала плеймейтка на фотьойл, но грабителят й казал: „Това е грабеж, а не изнасилване. Дръж се съответстващо!”. Жената бързичко се присъединила към останалите на пода.
Това е пример, че ако искаш да си професионалист, трябва да се концентрираш върху целите.
След като избягали с плячката, най-младият от от бандата ( с академична степен) казал на най-стария, който едва бил завършил начално училище: „Ей, старик, може ли да преброим колко задигнахме?”. Старикът изръмжал сърдито: „Не бъди глупак, това са толкова много пари за броене. Да почакаме по новините да съобщят колко пари е загубила банката.”.
Това се нарича опит – в днешния ден опитът е от изключителна важност.
След като грабителите офейкали директорът на банката казал на главния счетоводител да се обади в полицията. Счетоводителят отговорил: „Почакай, дай първо да добавим към откраднатото и 5-те милиона, които ние присвоихме миналия месец и да кажем, че и тях сега са ги откраднали”.
Това се нарича – използване на всяка подходяща възможност.
На сутринта по новините обявили, че от банката са били ограбени 100 милиона. Грабителите били сащисани от новината и започнали да броят плячката. В торбите се оказали 20 милиона и те гневно започнали да ругаят: „ Ние рискувахме живота си за нещастни 20 милиона, а в това време началниците в банката са отмъкнали 80 милиона без да им мигне окото. Явно е по-добре да изучим как работи системата, наместо да сме прости грабители.”
Това се нарича – знанието е сила!
Директорът на банката бил изключително доволен как следите от  загубите му на борсата  били замаскирани благодарение на обирджиите.
Това се нарича – не се бой от риска.
Притчата завършва с философско умозаключение:
Дай на човека пистолет и той може да ограби банка.
Дай на човека банка и той може да ограби всички!

Read Previous

Дискриминация за назначаването на общински полицаи е изискването да са до 30 годишна възраст

Read Next

Детските надбавки, изплащани от работодателя, са по-ниски за служителите на непълно работно време

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular