Промени в съдебната система не на думи, а на практика

За това апелира с декларация Българската асоциация за европейско право (БАЕП) , разпратена днес до медиите. Асоциацията е учредена през октомври 2008 г с основната задача за по-бързото осмисляне, че правото на Европейския съюз е и правото на България като част от Общността. От създаването й неизменно за председател е избиран нашия съдия в Съда на ЕС в Люксембург Александър Арабаджиев. Членове на БАЕП са уважавани юристи от всички области. Подробности за цялостната дейност на асоциацията може да откриете на нейния сайт www.bael .eu.
В настоящото обществено нагнетяване на напрежението по повод прословутата съдебна реформа, БАЕП излиза със следната декларация:
„Позиция на Българската асоциация за европейско право (BAEL) относно развитието на реформите в съдебната власт
Българската асоциация за европейско право изразява своята загриженост от развитието на процеса на реформи в съдебната власт. Считаме, че провеждането на реални промени, насочени към гарантиране на независимостта и самоуправлението на съда, отчетност, обективен и прозрачен ред на назначаване, атестация, израстване и дисциплинарна отговорност на магистратите, както и прилагането на ефективни механизми на противодействие на корупцията в съдебната система, е от жизнено значение за съществуването на върховенство на правото в България.
Като юристи и граждани на Република България и на Европейския съюз декларираме нашата подкрепа за решителни промени в съдебната система, които не на думи, а на практика да осигурят преодоляването на нейните пороци, на които сме свидетели от години и които поставят под въпрос достойното място на страната ни в Обединена Европа.
Българската асоциация за европейско право”

Read Previous

Контурите на ФК Барселона не стават за марка на Общността

Read Next

Независимост сред олигархия и „обръчи”?!?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular