Службите газят румънския фонд земеделие APIA за източване на еврофондове

APIA-sigla
Всяка прилика с български институции, лица и корупционни техники е случайна?!

Румънските прокурори от Национална агенция за борба с корупцията (DNA) по време на Светлите празници преди Възкресение Христово са извършили масови обиски в регионални подразделения на APIA (Агенцията за плащания и интервенция в земеделието), която е аналог на българския Фонд земеделие. За подозрения в корупционни престъпления са били обискирани офисите на институцията в окръзите Тулча, Констанца и Галац, както и кметства и офиси на търговски дружества и физически лица. Прокурорите са били подпомогнати от Румънската разузнавателна служба и от Специалната интервенционна бригада на Жандармерията.
APIA 33
Тази акция е продължение на 9-месечната широкомащабната операция на румънските служби срещу злоупотребата и източването на европейски субсидии за земеделието със съучастие на високопоставени служители на APIA, която стартира през месец юни 2014 г. Любопитна анлогия е, че тогава у нас отпочна аферата КТБ (Корпоративна търговска банка). Връзка между двата скандала няма, особено по отношение на резултатите от намесата на компетентните органи – източването на европейски субсидии чрез APIA бе сериозно ограничено, докато източването на КТБ избухна след поставянето й под особен надзор. Но това е друга тема.
Скандалът APIA
избухва през юни м.г. заради отпускане на европейски субсидии „под масата” на свързани лица в окръг Сучава. Според разследващите в периода 2012-2014 г. чрез субсидиране на несъществуващи земеделски и животновъдни стопанства са били одобрени над 240 проекта, с което са нанесени щети за над 5 милиона леи – около два и половина милиона лева( б.ред. по курса на БНБ един български лев се обменя за 2,26 румънски леи). За стандартите на източване, наложени у нас на някой злодеянието ще му се стори незначително, но не и на румънските компетентни органи.
Следва серия арести и разпити, включително на главния директор на централното управление на APIA в Букурещ Георге Бену.
Основен обвиняем е заместник-изпълнителният директор на APIA Сучава, г-жа Делия Молдовяну. А като участници в отпускането или получаването на незаконни субсидии са разпитани голям брой служители в APIA Сучава, ветеринарни лекари от Дирекцията по санитарно-ветеринарни въпроси и безопасност на храните, полицаи, фермери, включително един адвокат и един свещеник.
Провинението на най-големия шеф на APIA Георге Бену, според Националната агенция за борба с корупцията (DNA) е, че е знаел за престъпната практика, но вместо да сезира съдебните органи, е предпочел да посъветва подчинената си окръжна зам. директорка Делия Молдовяну как да отговаря на запитванията на DNA, за да възпрепятства проверките.
До момента липсва информация за финансовите измерения на връзките между замесените в случая. Отговорът ще е в окончателното решение на съда.
Любопитен детайл, посочен от разследващите, е участието в схемата и на църковни храмове и манастири, които са получавали финансова помощ от еврофондовете за земеделие без да развиват никаква селскостопанска или животновъдна дейност!
Отзвукът от скандала с APIA в румънското общество бе интерпретация в медиите на абревиатурата на агенцията от Агенция за плащания и интервенция в земеделието в
„Агенция за незаконни плащания в земеделието”.
Разследването на скандала се наблюдава изкъсо от ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите).
Масовите обиски и разпити от последните дни в три големи окръга на северната ни съседка, подсказват, че май ефектът на пеперудата за пресекване на източването на европейски субсидии в земеделието на Румъния се е задействал.
Оценките за ефективността на действията ще станат ясни от предстоящия през месец май мониторингов евродоклад за Румъния и България.

Автор: Петър Бучков

Read Previous

Адвокатски хепънинго-митинг в деня на Конституцията

Read Next

Напористи младежи се досегнаха до достолепието и битовизмите в Административен съд София – град

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular