Съдът в Люксембург грабва наградата „Теодор Хойс” за доизграждане и опазване на демокрацията

Теодор Хойс – демократ по съзнание, журналист по призвание и първият президент на Федерална република Германия в най-тежките години след Втората световна война от 1949-та до 1959 г.


Лауреат на юбилейната 50-та награда „Теодор Хойс” е Съдът на Европейския съюз, заради безкомпромисното отстояване с решения си на правата на европейските граждани, съгласно Хартата на основните права на Европейския съюз (в сила от 2010 г.). Решенията на евромагистратите в Люксембург имат задължителен характер за всички европейски институции и така Съдът на Европейския съюз е реален пазител на основните права и на принципите, които уреждат правовия ред.
Наградата е уникална по оценъчния си характер, който в днешните ни дни на реформаторски напъни звучи повече от актуално:
„да се наблегне на това, което трябва да се изпълни и организира в нашата демокрация и още не е завършено“.
На този принцип от 1965 г. политически независимата фондация „Теодор Хойс“ присъжда наградата на личности или организации, които извършват дейност именно в тази насока. Фондацията носи името на първия президент на Федерална република Германия Теодор Хойс и е създадена от неговия син и близки приятели след кончината през 1963 г.
Теодор Хойс е един от най-видните германски демократи.
Роден е през 1884 г., а от 1905 г. неизменно е журналист с ясна либерална позиция. В най-тежките години за родината си след Втората световна война става първият президент на Федерална република Германия за два мандата от 1949 г. до 1959 г. Като оценка на неговия принос е достатъчен факта, че и до днес самолетът на Бундеспрезидента на Германия носи неговото име.
През тази юбилейна 50-та година наградата се връчва под мотото
„Европа: бъдещето на една надежда“,
избрано от фондацията „Теодор Хойс“ предвид сериозните предизвикателства пред Европейския съюз и резервите на немалка част от гражданите относно дейността на европейските институции.
Според фондацията „Теодор Хойс“ надеждата е насочена по-конкретно към укрепването на правата на европейските граждани, които съгласно Хартата на основните права на Европейския съюз имат задължителен характер за всички европейски институции. Съдът на Европейския съюз е пазител на тези основни права и на принципите, които уреждат правовия ред.
Фондацията счита, че Съдът се ползва с голямо доверие и със своята съдебна практика укрепва основните права в ерата на глобализираната цифрова информация,
както е видно от решенията му, постановени през 2014 г. относно правото да бъдеш забравен (Решение на Съда от 13 май 2014 г., Google Spain и Google (C-131/12) и неоправданото запазване на данни (Решение на Съда от 8 април 2014 г., Digital Rights Ireland и Seitlinger и др. (C-293/12 и C-594/12).
Ето защо фондацията „Теодор Хойс“ присъжда 50-тата награда „Теодор Хойс“ на Съда на Европейския съюз, с председател Василиос Скурис, за дейността на институцията за насърчаване на правата на европейските граждани в качеството й на пазител на правното единство и правовия ред в Европейския съюз.
Тържествената церемония по връчването на приза на председателя на СЕС Василиос Скурис ще се сътои на 16-ти май 2015 г. в гр. Щутгарт в присъствието на федералния президент Йоахим Гаук.

Автор: Петър Бучков

Read Previous

Има хълмове и тепета

Read Next

Едвин Сугарев: Няма бели души при казуса КТБ. Всички са черни или поне сиви

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular