Върховно признание на Евроджъст за изчегъртания наш прокурор

Прокурор Иванка Которова получи най-високата оценка по стандартите на Евроджъст (EROJUST) – агенцията на Европейския съюз за международно правно сътрудничество по наказателни дела със седалище в Хага, Кралство Нидерландия (Холандия).

Грамотата – Сертификат за оценка (Certificate of Appreciation), е издадена лично от Президента на институцията Ладислав Хамран. За отличната работа на Которова като експерт за повишаване на авторитета и качеството на работа на Евроджъст.

Изключителното в случаят е, че наградата е не само за периода, когато тя е български национален представител до май 2022 г., но и за работата й преди това като заместник на националния ни представител от 2014 г. до 2018 г. Високата оценка визира и ролята й като контактна точка по линия на трафика на хора и вицепрезидент на Анти трафик тима в Евроджъст.

Дотук с повода за гордост, защото прокурор Иванка Которова бе един от първите ни експерти, изчегъртани от Правителството на Промяната.

Ръководството на Евроджъст силно бе притеснено, когато в началото на месец май 2022 г. Иванка Которова бе отзована в София.

Причината е отказът на правителството и по-специално на министъра на правосъдието Надежда Йорданова да продължи мандата й на национален представител в Агенцията. В резултат бе блокирана работата по над 700 дела за тежка трансгранична престъпност, по които страна е и България. Затормозена бе работата не само на нашата прокуратура, съд и митници, но и на цялата система за сигурност на Европейския съюз.

За възможността да се стигне до този тежък гаф Новата реалност предупреди

през декември 2021 г. в материала „Да не изчегъртаме авторитета си в Евроджъст“ – http://www.novatarealnost.bg/?p=2733.

Тогава получихме информация, че след изтичане мандата на прокурор Которова като наш национален представител, правителството няма намерение да й го поднови. Не стана ясно дали намерението е да се отстрани представителя, излъчен от досегашното ръководство на прокуратурата и министъра на правосъдието в правителството на ГЕРБ или просто да се сложи „свой“ човек на тази престижна европравна позиция. Още тогава Ладислав Хамран обяви, че Иванка Которова е един от най-добрите експерти на Агенцията. Предупреди властите ни, че ако не желаят да й дадат втори мандат, то е абсолютно наложително да удължат настоящия й поне с една година, за да може да обучи свои  заместници и да не се блокира дейността на Евроджъст.

В крайна сметка министър Надежда Йорданова удължи мандата на Иванка Которова само с два месеца до май 2022 г.

Изграденият ни авторитет в Евроджъст бе изчегъртан.

Read Previous

Децата не са наши деца

Read Next

Свеж български полъх в Люксембург

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular