Дама без гара се композира от Бургас до София

В снежното утро на 24-ти март към 6.30 часа червеният дизел бавно докарва вагоните от нощния влак Бургас-София в депото в столичния квартал „Надежда“ за хигиенизиране и обработка. Жените от почистването – оборудвани според изискванията на COVID  обстановката, се втурват на работа.

След десетина минути бият тревога, че в едно от купетата има болна жена. Спазвайки инструкциите за безопасност охранителите на депото подканят дамата да ги придружи до портала. Видът й е  неадекватен на зимния пейзаж – с опърпана тънка антерийка и по пантофи. Зъбите й тракат от студ, очите й са зачервени и подпухнали. Кашлицата й не спира. Задъхва се. На сигнала до 112 бързо откликват полицейски патрул и линейка. След преглед докторът обяснява, че женицата е здрава, но е премръзнала,  страда от астма и е примряла от глад. Охранител й подава кроасан, а тя разтреперана го поглъща на две хапки. Органите на реда установяват по документите й, че странната пасажерка е на 41 години от Бургас.

Обяснението за появата й по пантофи в София е жестоко: няма близки, отраснала е изоставена в сиропиталище. Няма дом и от неопределено време живее на гарата в Бургас, където оцелява от хорски подаяния. Но на 23-ти вечерта в изпълнение на карантината срещу COVID епидемията, заключили бургаската гара и бездомницата се приютила от студа в нощния влак от Бургас за София. Полицейският патрул и медицинският екип  умуват какво да направят и решават да я закарат на Централна гара София.  Натоварват женицата  в линейката и заминават.  Нямам представа как продължава историята. Оставам си с въпроса как тази окаяна дама по пантофи, в условията на строга блокада на пътуванията, се е композирала от Бургас до София.

Десетина часа по-късно слушам поредния брифинг за развитието на COVID епидемията. Усещането ми е, че въпросите се задават  с цел да се  изтъкнат питащите  и да демонстрират собствените си познания в областта на здравеопазването и икономиката. Като на състезание. Какво се случва с бездомниците, особено ако в момента няма  данни да  са заразени, никой не попита.

Петър Бучков – наблюдател

Read Previous

Нашите хора в Страсбург на простора!

Read Next

Мутацията „Юридическо ОбразУвание“*

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular