Изборите за Софийската адвокатура – БИТКА за лъскавото наследство след Наталия Ценова

Изборната битка кой да ръководи Софийската адвокатска колегия (САК) тече с пълна сила. Над 150 мераклии за ръководните постове (от 5948 адвокати в САК) се впуснаха вихрено в надпреварата. Нито един не успя да се класира от раз на първия тур на 26-ти декември 2020 г. и сега тръпнат в очакване на балотажа на 2-ри февруари 2020 г. „Тръпнат“ не е много точно определение – по-скоро кипят пазарлъци за привличане на гласове. Защото от общите приказки и алабалистика в платформите на кандидатите не изпъква ярък фаворит. Апетитите към управлението на Софийската адвокатура рязко се засилиха – да не кажем увълчиха, след 2010 г. Никак не е случайно след благините, които остави в наследство адвокат Наталия Ценова – дамата която преведе Софийската адвокатура от 19-ти в 21-ви век. Но за това никой не говори открито. Дори когато адвокат Ценова отлитна от този свят през 2017 г. на опелото й не присъства нито един човек от ръководството на САК. Нито едно цветенце, нито една добра дума за огромните й заслуги.

Стори го единствено списание „Правен преглед“.  Подходящо четиво за размисъл на адвокатите в настоящата изборна битка:    

IN MEMORIAM

Душата на адвокат Наталия Ценова отлитна огорчена и пренебрегната

След скоротечно заболяване към по-добрия свят отлитна душата на адвокат Наталия Ценова, която в продължение на два мандата от 2004 г. до 2010 г. бе председател на Софийската адвокатска колегия (САК). Това е кръговратът на живота, но има едно голямо НО, когато се замъглява паметта за починалия. Неприятен привкус остави обстоятелството, че на поклонението на 25-ти април 2017 г. в родния град Враца на Наталия Ценова, не присъстваше официален представител на ръководството на Софийската адвокатура, който да остави цвете при последното сбогом и да каже няколко добри думи за приноса на бившия председател. И то на личността, която при управлението си стори чудеса и най-голямата ни адвокатска колегия САК направи невероятен скок от 19-ти в 21-ви век. Почивай в мир Наталия, ще го стори „Правен преглед“!

Новата къща на столичните адвокати

12 –ти декември 2008 г. целият ни правен и управленски елит се озова на официалното откриване на новият дом на Софийската адвокатска колегия (САК) на столичния бул. Тодор Александров 137.  Всички се състезаваха да изразяват възхита и изненадани от съвременното звучене и функционалност на обстановката. Оценките бяха, че софийските адвокати отдавна заслужават да видят как с техните пари може да се правят чудеса и да попаднат в достойна  обстановка за новата ни европейска самоличност. Край на мизерията в Търговския дом. Валяха суперлативи към председателя на колегията Наталия Ценова, която бе инициаторът, душата, проектантът, дизайнерът, надзорникът и всевъзможен деятел, за да се превърне мечтата в реалност. Тя отговори, че заслугата е на всички членове на двата адвокатски съвета в 

мандатите -2004 – 2006 г. и 2007 – 2009 г. и, че година преди да изтече последния й възможен  по закон мандат като председател, тя е щастлива: „Софийските адвокати заслужават този прекрасен дом, защото са гръбнакът на националната адвокатура. Това, което виждате в момента е тяхно, не е на председателя, нито на сега действащия Съвет”.

Детайлите.

Идеята на председателя Наталия Ценова за закупуване на новия дом е приета от САС  с 12 гласа – за, двама – въздържали се и 1 – против. Така на 28-ми декември 2005 г  е сключена сделката за закупуване на два етажа с площ от 630 кв. метра в новострояща се бизнес – сграда на столичния булевард Тодор Александров № 137 на цена от 950 Евро на квадратен метър. За сравнение към онзи момента цените на имотите на този булевард на шпакловка и замазка варират между 2100 и 2600 евро на кв.м. А за довършения вид, в който днес е домът на адвокатурата – между 3000 и 3600 Евро.

Имотът е закупен с ипотечен кредит след сравняване на оферти от 6 банки. За срок от 15 години с минимална лихва и с екстрата след осмата година кредитът да може да бъде погасен предсрочно, без наказателна лихва. Няма и такси по обслужване на кредита. Наталия Ценова бе благодарна за отзивчивостта на ръководството на банката: „ Проявиха разбиране, че нямат за клиент ООД или ЕООД , а една институция. Адвокатурата е институция и за тях беше чест, че сме техни клиенти”. Ипотечният кредит е само за закупуване на сградата, а всички довършителни работи са извършени със средства на колегията.

Придобивките са уникални и достойни за всяка евроадвокатска колегия.

Няма да припомняме мизерията и неуредиците в старата къщура на софийските адвокати в Търговския дом. Те добре си я знаят – мухъл, студ, гредоред, опашки… и ужасни тоалетни!? Унизително за адвокатите от кариерата и отблъскващо за начеващите им колеги. Днес нещата надхвърлят световните стандарти. Обстановката варира между оперативен климат, елегантна заседателна атмосфера, уют за служителите и перфектна функционалност. Все „дреболийки”, които в Търговския дом липсваха и се струваха недостижима мечта на столичните правозащитници.

Счетоводният салон е едно от най-лелеяните достижения.

Има 6 гишета, за разлика от Търговския дом с две каси и 2 компютъра –  за адвокатите с имена от А до К и  за тези от Л до Я. Кошмарът настъпваше зимно време, когато токът започваше да гасне , щом адвокатите от канторите в сградата  включваха отоплителни уреди. От 1992 г там няма парно. Налагаше се по един  служители от  администрацията на САК да дежури до таблото с бушоните. И то качен на стол тъй като те са доста височко.  Другата новост е съвременната библиотека. Освен на книга адвокатите могат да правят справки и чрез 6 компютъра, „въоръжени” с цялата нормативна база. Има отделни зали за дисциплинарния съд,  деловодството и  бюрото за правна помощ. Кабинети за секретари и технически сътрудници. Свързващото звено е първокласният дъбов паркет. Председателят на САК Наталия Ценова бе категорична в помещенията, където работят хора да няма теракот или гранитогрес, за да се постига уют и да се повишава работоспособността.  Не на последно място са луксозните  WC помещения, заместили разбитите „нужници” в Търговския дом. Ръководството на колегията изпадаше в ужас при прием на официални гости.

Най-впечатляващата придобивка

са заседателната зала на Софийския адвокатски съвет и кабинетът и приемната на председателя. Изискано аранжираните мебели са на елитната гръцка мебелна къща „Леонтаридис”. А споменът за непреходността на закона и адвокатурата внушава старинна каса, която е уникална и работеща. Подобни на нея има не повече от 2-3 в България. 

Пазител на новата къща е  дар на Софийската  от Грузинската адвокатура по случай 110-та й  годишнина на 11 ноември  2007 г.  – безценната икона на Иверската Дева Мария, поставена по всички правила на Канона.

Мрачната сентенция, че няма ненаказано добро

застигна адвокат Наталия Ценова едва година след апотеоза от хвалебствия. Атаките срещу нея започнаха с наближаване на изборите за ново ръководни органи на Софийската адвокатска колегия на 31 януари 2010 г.  Горчив привкус се появи още в „предизборната кампания”. Изключително лошо впечатление направи, че нападките и обвиненията в престъпления към досегашното ръководство на САК и нейния председател Наталия Ценова бяха отправяни анонимно в общественото пространство. От представители на свободолюбивата адвокатура с претенции да я оглавят!?

В деня на изборите от залата на ВИАС, където се провеждаха, осезаемо лъхаше на мъст, нескрита омраза и неконтролируеми амбиции. Със зомбиран поглед млада адвокатка посрещаше избирателите от входа с героичен апломб: „Вие от нашите ли сте!?”. Открояваха се няколко лобистки групички, които възбудено коментираха и си хвърляха една към друга погледи на боксьори в 11-тия рунд.

Взривът настана след като адвокат Наталия Ценова изнесе отчетния доклад на колегията за 2009-та година. В пълния си арсенал блесна старият ни български обичай „на умряло куче нож вади”. Подобна критикарска агресия нямаше на предишните избори през януари 2007-ма. Обяснението е прозаично – тогава Наталия Ценова беше фаворит да оглави за втори мандат САК, докато този път по закон вече нямаше право да се кандидатира.

Обвиненията, вменени на досегашното ръководство,

варираха от инертност, незаинтересованост и бюрократизъм до престъпления и манипулация на изборите за отстояване на статуквото. Особен акцент бе поставен върху материалните достижения на колегията:  защо е било необходимо да се купува и изгражда такава луксозна нова сграда, защо са хвърлени средства за изчистване на собствеността на хижа „Адвокат“ на Витоша и превръщането и в уютен хотел, за разходите по тоталния ремонт и реновиране на почивната станция на морето в Лозенец и пр. 

Най-големият дразнител се оказа лъскавият „Ягуар”,

който САК закупи за публичните изяви на своя председател в края на 2008-ма година.

А регистрационният му номер САК 01 САС, направо изпепеляваше душите на гневните.

Още при откриването на новата модерна къща на столичните адвокати през декември 2008 година, Наталия Ценова обяви въпросния „Ягуар” като една от гордостите на САК, символ на независимостта на професията в сравнение с останалите институции, накачулени стандартно по мерцедеси и БМВ-та. Разлика в цените на скъпите лимузини няма, а „Ягуарът” е собственост на колегията, а не персонално на Ценова. Нестандартният подход винаги е бил трън в очите на хората от „матрицата”, а от друга страна провокира допълнително егото, кой ще има привилегията да е следващия „ездач на Ягуара”.  

Заканата на последвалите управници на софийската адвокатура, че първата им работа ще е да продадат „Ягуара“ така не се състоя и до днес. Шефовете си се возят на него, гордо ходят из луксозната си нова сграда и се състезават да отдъхват в почивните бази на САК, които именно упоритостта на  Наталия Ценова превърна в бижута!

Без коментар ще оставя последвалите предателства на много нейни колеги, които и се кълняха в приятелство и подкрепа на кандидатурата й за председател на Висшия адвокатски съвет през 2013 г. Повечето, прикрити зад анонимното гласуване, продадоха своя вот на други. На каква цена – да отговарят пред съвестта си“.

Автор Петър Бучков

Read Previous

„Наказателното правосъдие“ запецна

Read Next

Нашите хора в Страсбург на простора!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular