Битката за първи Български генерален адвокат в Люксембург се превърна в надбягване с един кон

Изборът на първи български генерален адвокат в Съда на Европейския съюз в последната си фаза – събеседване с комисията, определена от министъра на правосъдието, приключи с един-единствен състезател. Иван Пенков Гюров бе единственият, който според изпитващите спецове по френски език – доц. д-р Асен Чаушев и доц. д-р Иванка Попова-Велева – на 28 март 2015 г. получи оценка 5.50 за познанията си по френски език.
Изискването (съгласно Постановление на МС № 214 на МС за избор на съдии и генерален адвокат в Съда на Европейския съюз) е знанията им по френски език да бъдат оценени от наши специалисти (хабилитирани лица, избрани от министъра на правосъдието) за отличен – минимум 5.50. Останалита претенденти получиха съответно: Димитър Стефанов – 5.00, Катерина Йочева – 4.25, Атанас Семов – 4.63 и Рената Мишонова-Хальова – 4.00.
генерален адвокат2
От тук започват и въпросителните!
По „френската връзка” първото впечатление е, че най-напористият кандидат за престола на генерален адвокат в Люксембург – сегашният ни съдия в Общия съд на СЕС Марияна Кънчева не се яви на езиковия изпит (б.а. при надпреварата през 2011 г. тя получи 5.50). Загадъчно е как пълният отличник при този изпит през 2011 г. с пълно шест Димитър Стефанов, сега е оценен на 5.00? Г-н Стефанов е референдер в Съда на ЕС от приемането на България за член на ЕС от 2007 г.
P1050873
Фрапираща е и оценката от 4.63 за д-р Атанас Семов, който е всеизвестен франкофон, ръководител и създател на най-престижната магистърска програма в България – „Право на Европейския съюз”.
Любопитно е и извънредното заседание на комисията в ранни неделни зори по нуждата да си избере нов председател!
P1050874
Досегашният председател на комисията съдия Ваня Алексиева я напусна (поради възникнал служебен ангажимент – според обявеното на сайта на Министерство на правосъдието). Така на нейно място за председател бе избрана проф. д-р Габриела Белова-Ганева от Югозападния университет в Благоевград и в състава за устното изслушване бе включена г-жа Татяна Коева. До момента вече имаше два отвода от комисията през януари т.г. – на професорите Жасмин Попова (шеф на българския лингвистичен отдел на Съда в Люксембург) и на Цветана Каменова ( шеф на правния институт в БАН). Обяснения за мотивацията им (след като поеха ангажимента) така и не се появиха.
P1050876
Така се достигна до „надпревара с един кон”.
Напрежение лъхаше отвсякъде в ранната неделна утрин в конферетната зала на Съдебната палата, където се проведе публично (по правилата) изслушване на кандидатите. Повечето от претендентите присъстваха в залата, но участникът бе един – Иван Пенков Гюров – пред многократно реформираната комисия в състав: Божидар Джамбазов, Соня Янкулова, проф. д.ю.н. Екатерина Матеева, проф. д-р Габриела Белова-Ганева (председател) и Татяна Коева.
P1050872
Самотният състезател г-н Иван Гюров се представи (б.а. Министерство на правосъдието не публикува биографиите и мотивационните писма на кандидатите) като правен съветник от 7 години в правната служба на Съвета на Европейския съюз в областта на икономиката и финансовите въпроси. Преди това е работил в българската Комисия за защита на конкуренция и в адвокатска кантора по казуси за международно търговско право и конкуренция. В продължение на повече от час г-н Гюров отговаряше на въпроси от комисията, като най-активният питащ бе съдията от ВАС Соня Янкулова. Последната й питанка бе кое свое качество г-н Гюров счита, че би бил почтен и деен генерален адвокат, който да представлява с чест България в Люксембург.
„Любознателен, открит, директен и нямам никакви предубеждения, които да ми попречат да бъда обективен”, бе отговорът на претендента.
Екстрите на предизвикателството да си част от Съдао в Люксембург:
Да си генерален адвокат на „Олимп на правосъдието“, както наричат Съда на Европейския съюз в Люксембург, е еманация на професионалната реализация на всеки юрист – особено първият българин. Материалните стимули също съвсем не са за пренебрегване. Магистратите в Люксембург са на върха в оценъчната система на служителите в ЕС, като по доходи са им равни единствено еврокомисарите.
Месечната заплата на редовия магистрат е 20 677 eвро. Освен това той получава и други екстри – 15% (около 3000 евро) за квартира и 607 евро представителни (които се увеличават, ако съдията стане председател на състав или председател на Съда).
Преди встъпване в длъжност съдията (генералния адвокат) получава две заплати за настаняване, както и се поемат всички транспортни разходи на него, семейството му и техния багаж. При напускане на работа парите за пренасяне са в размер на една заплата. След напускане на Съда магистратът в продължение на три години получава месечно обезщетение в процент от последната му заплата (в случая с този, който ще довърши мандата на Теодор Чипев за година и половина, тази сума ще бъде 40%).
След навършване на 60-годишна възраст има право на пенсия, която варира в размер между 50% и 70% в зависимост от възрастта и прослуженото време в Съда на ЕС.
Решението на комисията – Иван Гюров ли ще е номиниран за първи български генерален адвокат, се очаква утре.

Автор: Петър Бучков

Read Previous

За социалното подпомагане и секването му за емигранти в ЕС, дори да са граждани на Съюза

Read Next

Роден бич за БИО земеделието ни

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular