Наказателен вот на софийските адвокати е насрочен за 29-ти септември

Кой ще приеме властта на българската адвокатура от Даниела Доковска ще се разбере в първите дни на ноември.

Този състав на ВАдС, председателстван от Даниела Доковска, продължава извънредно шести месец да управлява Българската адвокатура.
С пукването на есента ще пукне и сигналът за втори рунд на битката за властта в българската адвокатура, след като Върховният касационен съд с решението си от 24 юли 2012 г. върна в играта столичните адвокати.
Адвокатският съвет на Софийската адвокатска колегия (САК) насрочи за 29-ти и 30-ти септември (последният уикенд от месеца) изборът, на който столичните адвокати ще изберат свои делегати , които да ги представляват в най-важния избор за гилдията – кой ще управлява националната ни адвокатура през следващия мандат. 
По традиция общото събрание, на което ще бъдат избрани делегатите ще се случи в конферентната залата на Университета за архитектура и строителство. 

Този избор е изключително възлов, тъй като в историята на българската адвокатура гласовете на софиянци са доминирали кои да бъдат председател и ръководни органи на гилдията. И никак не е случайно – членовете на САК са 4893 срещу 6876 във всички останали адвокатски колегии в окръжните градове. И респективно при избора на върховното ръководство на Висшия адвокатски съвет те участват със 123 делегати срещу 170 за цялата останала страна.

Ретроспекцията от Първия рунд.

Случилото се в периода между 28-ми януари и 26-ти февруари 2012 г. меко казано може да се нарече скандал, тъй като страстите в адвокатското ни съсловие се нажежиха не до червено, а до бяло. Лъснаха невероятни конфликти… А мухата на тортата бе решението от 17 февруари на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) – председателстван от адвокат Даниела Доковска, да отстрани избраниците за делегати на Софийската адвокатска колегия (САК) от участие в Общото събрание на 25-26 февруари, на което бе избрано бъдeщото ръководство на българската адвокатура. 
При положение, че делегатите на САК бяха избрани с категорично мнозинство при явното гласуване (773 гласа „за” срещу 76 „протива”) на 28 януари 2012 г. 

ВАдС се изгаври с този безапелационен вот и го отмени, като уважи жалби на следните адвокати: Кристина Лялева, Дора Лялева, Соня Иванова, Владимир Пенев, Нина Седефова, Ваня Траянова , Ина Лулчева, Гроздан Добрев, Михаил Станков, Румяна Радкова, Марина Маврова, Марияна Николова, Александър Петров, Георги Атанасов, Динко Кънчев, Даря Пенкова, Лъчезар Чутурков, Людмила Стефанова, Цветана Чуклева, Александър Петров, Георги Спасов.
И в резултат си спретна провивциални избори на 25 февруари в столичния хотел Шератон. Така в продуцираният сблъсък на комплекси от времето на Тодор Живков „провинцията срещу София” се достигна до избор за председател на националната ни адвокатура на Ралица Негенцова (досегашен председател на Дисциплинарния съд на ВАдС) със 109 гласа срещу 38 за досегашния шеф на САК (Софийската адвокатска колегия) Наталия Ценова. Останалите претенденти получиха Веска Волева – 17 и Марин Марковски – 4 гласа.

Победата се оказа Пирова.

Ралица Негенцова и останалите ръководни органи на ВАдС така и не можаха да „консумират брака”, тъй като срещу законността на избора им бе заведено дело пред ВКС от варненския адвокат Орлин Симеонов – делегат от квотата на Варненската адвокатска колегия.
В Крайна сметка върховните магистрати, воглаве със самият председател на ВКС проф. Лазар Груев, прецениха, че е нарушено демократичното начало при избирането на ръководни органи на Българската адвокатура с това, че представителите на Софийската колегия са били лишени от участие в изборния процес – а те са 42% от адвокатите ни. Според върховните магистрати ВАдС е трябвало „да спре часовника” след като е касирал избора на делегати на столичните адвокати и до провеждането на повторни да не насрочва националните.
И отмениха избора за началници на националната ни адвокатура до ниво – Общо събрание на софийските делегати, които да изберат свои делегати повторно.

Екшънът стартира на 29 септември, а в едномесечен срок (по закон) ВАдС ще трябва да насрочи избор за председател и ръководни органи.

Read Previous

Има нещо гнило в АЕЦ „Козлодуй” !?

Read Next

От 7 плюс 2 до три юрисдикции

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular