Покаянието на „Адвокати За Промяна“

 Елитът на „Адвокати За Промяна“ през 2011 г. Днес конкуренцията за овладяване на властта в софийската адвокатура – а и на националната, са между съратниците на тази снимка. Аналогията с Реформаторския блок е излишна.
Елитът на „Адвокати За Промяна“ през 2011 г. Днес конкурентите за овладяване на властта в софийската адвокатура – а и на националната, са между съратниците на тази снимка. Аналогията с Реформаторския блок е излишна.


Резултатите от първия – безрезултатен – кръг на изборите за управленски органи на Софийската адвокатска колегия, предизвикаха бурна реакция сред самоопределилите са за реформатори на адвокатската гилдия на национално ниво – „Адвокати За Промяна“. Любопитното е, че критикуваните са все от лидерите на сдружението при създаването му през януари 2010 г. с основна задача да разбие статуквото в управлението на столичната и на националната адвокатура, и бе обединено около личността на адвокат Владимир Дончев. Но – както май си му е реда – нещата замязаха на търсене на врага с партиен билет (от по-далечната ни история), или пък на по-прясното – разцеплението на „Реформаторския блок“. Нищо ново от древните притчи за апетита и яденето…
Предлагаме ви в пълния му блясък гневния апел на днешното ръководство на революционерите от „Адвокати За Промяна“, което – за мен- си е вид  харакири за покайване:
„РЕФОРМИТЕ СПЪНАТИ
Пътят към преизбиране на досегашното ръководство на Висшия адвокатски съвет за втори мандат – открит
Софийските адвокати направиха своя избор на първи тур за органи и за делегати на 30 и 31 януари 2016г. В безпрецедентна предизборна кампания бяха вкарани да се явят лично близо 1000 адвокати и още 680 дадоха своя глас чрез пълномощно.
Най-много гласове получи най-добрият събирач на пълномощни на Републиката – Ивайло Данов.
Тайно и явно подкрепен от досегашното ръководство на Висшия адвокатски съвет, този лъстив кандидат успя добре да „продаде” своя опортюнизъм на недоволната от загубата от 2012г. стара и доскоро несменяема върхушка в Софийската, а и в Българската адвокатура и получи подкрепата освен на няколко големи кантори, като например на целокупната кантора „Доковска и сие”, също така и на отявлени представители на Висшия партиен съвет на БСП, позиционирали се от години на хранилка в ЦИК. Справка – списъка от кандидати от листата на Данов за органи на САК и за делегати!
Да припомним, че Висшия адвокатски съвет, освен че директно изпрати свои „агенти под прикритие”

Лидерите, около които се пръкна „Адвокати За Промяна“ през 2010 г. адвокатите Владимир Дончев и Марио Топчийски.
Лидерите, около които се пръкна „Адвокати За Промяна“ през 2010 г. адвокатите Владимир Дончев и Марио Топчийски.


 
като подкрепящи го кандидати за колективните органи в тази безименна адвокатска структура, преди това на два пъти отказа без никакви аргументи и въпреки протестите на опозиционното малцинство в съвета да образува дисциплинарни преписки срещу Данов за неговите публични призиви да бъде нарушаван закона и да бъдат давани пълномощни без имена на упълномощения гласуващ адвокат при изборите през 2015г.
Всъщност, може би този стар „партизански” подход за изпращане под прикритие е бил в ход още преди 2012г., защото Ивайло Данов бе хванат преди три години на изборите за сегашния Висш адвокатски съвет да агитира за подкрепящите Ралица Негенцова представители на статуквото в адвокатурата като убеждаваше, че всъщност това е списък на „Адвокати ЗА Промяна”! Това му костваше изключване от Асоциацията, но не и от Софийски адвокатски съвет, където същият заплаши да блокира работата на съвета. И това като благодарност за избора му в САС от листите на „Адвокати ЗА Промяна” и издигането му за Зам.председател на Софийския адвокатски съвет от същата организация. Въобще – класически партиен подход, за да бъде превзета въпреки волята на избирателите най-голямата адвокатска колегия – Софийската. Някои стогодишни партийни практики и умения от Школата в Симеоново не се забравят, очевидно!
Сега, когато
кандидатите на Ивайло Дановата листа са на път изцяло да превземат 26-те места в бъдещия Софийски адвокатски съвет,
както и всички места в останалите органи, старите функционери във Висшия адвокатски съвет (но и поне в още един Висш ….. съвет!) потриват доволно ръце, защото това ще предопредели и спечелването на изборите за Висш адвокатски съвет само след няколко месеца. Както се казва, инвестицията в подходящия кандидат, предал отдавна своите съмишленици, си струваше! Статуквото получи „две в едно” – чрез тотална 100% подмяна в София на представителите на променящите адвокатурата от 2010г. си гарантира и избора за следващия Висш адвокатски съвет. Пей сърце, червено!
Така незаинтересоваността и пасивността при гласуване на редовите адвокати има опасност да предопредели за години напред продължително затъване на адвокатската професия, но пък ще върне на власт доказалата безплодието на идеи и липса на воля за защита на адвокатските интереси административна адвокатска върхушка от последните 20  години!

Когато се полагаха темелите на „Адвокати За Промяна“
Когато се полагаха темелите на „Адвокати За Промяна“


Р Е С Т А В Р А Ц И Я!
Втори по гласове е т.нар. „Нов избор САК”, обявили се за новото лице на АДВОКАТУРАТА (не само Софийската, а на цялата!). Всъщност там виждаме поне четири познати лица от досегашния Софийски адвокатски съвет, между които е и това на
архитекта на политиката „разделяй, за да владееш” Владимир Дончев.
Този адвокат, от година и нещо пенсионер, се е обявил за ново лице на адвокатурата, каквото и да си мислят останалите за него. Подкрепата за Дончев се осигурява от структурата на „Асоциация за жените адвокати” и лично на нейния Председател Елка Пороминска, заложили доброто реноме на своята прохождаща организация на предизборна карта.
Всъщност тук прозират концентрирани личните проекти на двама души, които само до преди около месец се кълняха във вярност на колегите си от „Адвокати ЗА Промяна”. Когато в началото на м. декември 2015г. при демократична процедура за номинация на кандидат за председател за САК в Асоциация „Адвокати ЗА Промяна“ първият от тях получи едва два гласа (от които единият – неговия собствен глас!), а другата кандидатираща се получи нула гласа, двамата решиха че си заслужава да опитат да докажат, че
РАЗЦЕПЛЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!?
Нещо като „дървено желязо”! Предстои да видим дали ще ни го докажат, а тогава да бъде предложено да се смени и надписа над входа на Парламента в София в тяхна чест.
Ентусиастите от Асоциация „Адвокати ЗА Промяна” получиха средно по около 300 гласа в подкрепа и остават трети в неофициалното класиране.
РЕВОЛЮЦИЯТА ИЗЯЖДА ДЕЦАТА СИ!
Това си е направо много при обективно наличните фактори: индивидуално безхаберие за състоянието на адвокатурата, егоистично предизвикано разцепление в последния момент и тотална мобилизация на представителите на старото статукво.
„Адвокати ЗА Промяна” промениха изцяло климата и посоката на развитие на Адвокатурата в своя мандат 2012-2016г.
и сега предстои да платят цената за тежките реформи, които наченаха. Защото нищо на този свят не е без цена, а тази е висока! По определение и от психологията знаем, че никой изначално не обича промените, тъй като те създават дискомфорт в ежедневието. Винаги е необходимо време, за да се оценят по достойнство и това време е толкова по-дълго, колкото промените са по-дълбоки. Намалените дисциплинарни преписки за неплатени вноски от 4304 до под 100 само за около 9 месеца в началото на мандата, финансовото стабилизиране на САК, довело до възможността за погасяване през 2015г. на завещания от старото ръководство ипотечен заем за покупката на сградата на бул. „Тодор Александров” в София, образуваните близо 30 дела по чл. 29 и сл. от Закона за адвокатурата в защита правото на адвокатите да са равнопоставени със съдията в съдебната зала, предизвикало гнева на Главния прокурор, искащ тяхната отмяна пред Конституционния съд, решаващата първоначална и постоянна подкрепа за Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, предизвикал безумния гняв на нотариусите и другите привилегировани представители на статуквото в обществото, да, такива стъпки имат цена, висока цена. Това не се прощава! Те няма да простят и ще търсят всякакви възможности за дискредитиране на защитниците на защитниците. Ще търсят реванш, защото
НЕЗАВИСИМА АДВОКАТУРА НЕ Е НУЖНА НА НИКОЙ ВЛАСТНИК!
И въпреки това – промените са факт! Изброените реформи могат да бъдат допълнени с промяната в кръга на получаващите социална помощ адвокати-майки, създадените за първи път критерии и правила за разпределяне на правна помощ и рязкото намаляване на административната корупция при тяхното разпределяне, 30 пъти увеличените по брой семинари (за съжаление не и по посещаемост и по полза!), значително по-модерния (и отново остарял технологично!) сайт и оживената техническа комуникация с хилядите колеги в САК, 7-те спогодби с адвокатури в Европа и т.н., и т.н., и т.н.
Но наложената тенденция също е факт – чрез подкрепата за И. Данов, чрез разцеплението в „последната минута“ преди изборите на реформаторски настроената група „Адвокати ЗА Промяна“
СТАРОТО РЪКОВОДСТВО В АДВОКАТУРАТА ВЗЕМА СВОЯ РЕВАНШ!
Задава се преизбиране на „правилните другари“ във Висшия адвокатски съвет и на неговия председател в началото на 2017г. Междинната цел е на път да бъде постигната!
Ползата за адвокатурата? А какво беше това?
Всичко обаче все още е в ръцете на софийските адвокати.
НЯМА ИЗБРАНИ ОРГАНИ“, обяви Избирателната комисия.
Т. нар. „балотаж“ е в неделя – 7 февруари 2016г. и на него се очакват интересни развръзки. Все още адвокатите могат да променят сами професионалната си съдба!
P.S. :   Офертата важи до неделя!“

Автор: Петър Бучков

Read Previous

Нелегалното „иди ми в Шенген“ не се наказва със затвор при „оди си от Шенген“ към останалите държави от ЕС

Read Next

СЪВРЕМЕННИ СУИЦИДНИ ТЕНДЕНЦИИ В НАРОДОПСИХОЛОГИЯТА НА БЪЛГАРИНА

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular