Премиерът Бойко Борисов: Младите са пътят ни към Европа, хората на ДС да отиват в пенсия

Това бе лайтмотивът на премиера Бойко Борисов на тържествена церемония на 4-ти ноември 2009 г. в СУ „Св. Климент Охридски”, на която 120 български юристи от практиката добиха званието „Магистри по право на ЕС”, а за още толкова бе открита новата учебна година.

Аулата на Алма матер се пръскаше по шевовете от ВИП – персони.
Аулата на Алма матер се пръскаше по шевовете от ВИП – персони.Изпратихме втория випуск, който получава освен българска и френска диплома. Продължи традицията министър- председателят на България да е патрон на най-модерната магистърска програма у нас днес – старт на начинанието през миналата година даде експремиера Сергей Станишев. Международната магистърска програма „Право на Европейския съюз” в родната Алма матер е уникална, тъй като е първата по рода си в Югоизточна Европа. Замислена е през 2006 година и е съвместна инициатива на Юридическия факултет на Софийския университет и на най-старото висше учебно заведение за европейско право – Европейския университетски център в Нанси, Франция, както и на университета в Страсбург.

Министър председателят апелира представителите на всички власти в залата: проф. Лазар Груев - председател на ВКС, депутатът от „Атака” - адвокат Явор Нотев, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Народното събрание Цецка Цачева (от ляво на дясно) да назначат незабавно на работа дипломираните магистри по право на ЕС.
Министър председателят апелира представителите на всички власти в залата: проф. Лазар Груев – председател на ВКС, депутатът от „Атака” – адвокат Явор Нотев, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Народното събрание Цецка Цачева (от ляво на дясно) да назначат незабавно на работа дипломираните магистри по право на ЕС.Аулата щеше да се пръсне по шевовете

от млади хора, а ВИП гостите на церемонията бяха от елита на всички власти и политически сили, както и посланиците на Франция, Швеция, Белгия и Финландия.

По традиция през декември магистрите франкофони ще получавават френските си дипломина церемония в кметството на Нанси, Франция.
По традиция през декември магистрите франкофони ще получавават френските си дипломина церемония в кметството на Нанси, Франция.


„Това високо присъствие и тази препълнена зала са оценка за усилията програмата ни да се наложи в Централна и Източна Европа и да се превърне в най-престижната магистратура на Софийския университет” – с тези думи откри тържеството деканът на Юридическия факултет проф. Тенчо Колев и благодари на всички, които са допринесли тя да стане реалност. Като изключително висок знак той определи подкрепата на министър-председателя, тъй като „д-р Бойко Борисов оглавява партия, която екзистенциално е свързана с европейското развитие на България”.
Ректорът проф. Иван Илчев започна словото си с жлъчна критика към българските журналисти. С цитат от Евангелието на Матей като

„плач и скърцане със зъби”
261509c8d5fccb7bad6d09368f725adb2538cf

определи поведението им към родното висше образование по време на кандидатстудентските кампании, а същевременно се прехласвали пред чужди университети, „които виждат в българската младеж само привлекателен за експлоатация пазар”.
2615096f81476c1caafa14c0fd45a657793fdd
Дипломантите по европейско право в залата той даде за пример как може да се получи висококачествено световно образование в България. Поздрави ги, че въпреки кризата сами са инвестирали в своето образование (цената на магистърската програма е между 4 и 5 хиляди лева – бел. ред.) и ги нарече „нашите най-надеждни посланици в Европа”.

Проф. Илчев не спести критики и към новото правителство 
261509f7d3f0d62f694ad5387184b016a3ac51

за окастрения бюджет за висшите учебни заведения, защото за 18-те сгради на Софийския университет, които са паметници на културата, за 2010 година не е предвиден и лев издръжка. И завърши отново с цитат, този път от стихотворението на Виктор Юго за чудото в Палестина, когато стените на древния Йерихон се сринали под рева „Тръби, тръби без спир, тръба на мисълта”. „Та и ние, преподавателите от СУ, ще продължим да тръбим безспир, без да се поддаваме на отчаяние, за качествено образование и наука, докато не рухнат стените на уравниловката и посредствеността.”
261509bae8b00756d7f246159109cc3f842d28

Министър-председателят Борисов отговори прямо и в цифри: „Пари няма по простата причина, че са изхарчени. 132 милиона, които можеше да дойдат за науката, сега ще платя за ланския сняг.” Посочи още разходи за около един милиард от контрактувани договори от предното правителство, както и перото в бюджета за пенсионерите от 7 милиарда и 400 милиона. Но гарантира, че

от 2011 година нещата ще станат по-добри.
261509b38ffd259e8cc49e5061d980e603321d
Взрив от овации предизвика апелът на премиера към председателя на Народното събрание Цецка Цачева, към председателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев и към представителите от неговия кабинет в залата да направят всичко възможно дипломираните европравни магистри да намерят място в административния, съдебен и управленски апарат на държавата. И се обяви твърдо, че 20 години са достатъчни да ни управляват бивши служители на Държавна сигурност със закостеняло мислене – да отиват в пенсия, а инициативата да попадне в ръцете на млади хора с европейско мислене, образование и манталитет. 

Премиерът припомни опита си, когато беше кмет на столицата –

когато са изграждани и реконструирани паркове и градини – са гледали къде минават хората и там после са правили алеи. И в този смисъл нашият път, който трасираха над милион и половина български младежи след 1990 г., е на запад към Брюксел. И не за да ги последваме, а за да се опитаме да ги върнем.

„Лисабонският договор е факт и пред юристите ще се открие нов терен за действие”- бе акцентът в обръщението на посланика на Република Франция г-н Етиен дьо Понсен.

Двигателят на международната магистърска програма „Право на ЕС” д-р Атанас Семов, който е и зам. председател на парламента, подари на министър председателя студентска чанта с най-важните учебници по европейско право, каквато получава всеки магистрант.
Само дами грабнаха призовете

за разлика от миналогодишния първи випуск на програмата, когато в отличаването на магистрите имаше равнопоставеност между половете. Премиерът изрази известно разочарование: „можеше поне едно момче да има!”. Но това е положението:

– Голямата награда на Софийския университет – диплом и поемане на разноските за докторат в Алма матер, получи Карамфила Тодорова – съдия в Софийски градски съд.

– Двама магистри с еднакви успехи станаха лауреати на наградата на министър-председателя – диплом и поемане разноските за осъществяване на докторат, Стефка Георгиева – адвокат от София, и Мила Калинова – юрисконсулт на Националната разузнавателна служба.

– Специалната награда „Жан Моне” за най-висок успех във френската версия на програмата – поемане на разноските за последващо обучение и докторат в Нанси, френският посланик Етиен дьо Понсен връчи на Йорданка Стоянова – юрист в Народното събрание.

– Грамоти от декана на Юридическия факултет за висок успех взеха Полина Попова – юрист в ТЕЦ Марица Изток, и Снежана Благоева – юрист в Министерство на земеделието.

– За най-активно участие в програмата нейният ръководител и зам.– председател на НС Атанас Семов връчи грамоти на прокурора от Върховна касационна прокуратура Иванка Которова и на Вера Кънева – съдия в Софийския апелативен съд.

Read Previous

Адвокат Ивайло Дерменджиев: За допинг си виновен до доказване на противното

Read Next

Трън демонстрира: Балансът между вяра, чалга и романтика

Most Popular