Престижното отличие „Вероника Герин“ за „Новата реалност“ и нейния създател

Създателят на „Новата реалност“ Петър Бучков бе удостоен с голямата награда за журналистика за 2021 година на името на разстреляната от наркомафията през 1996 г. ирландска репортерка Вероника Герин.

Ръководителят на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград г-жа Магделена Рахова връчи наградата на Петър Бучков.

Оценката на съорганизаторите на приза – Общински съвет по наркотични вещества в Благоевград и посолството на Република Ирландия е за редица негови публикации в списание „Правен преглед“ и в сайта „Новата реалност“. За конкурса Бучков бе номиниран от Боянския клуб за подкрепа на Българската държавност и нация „Проф. д-р Божидар Димитров“.

Церемонията по награждаването традиционно се провежда на 26 –ти юни – датата на показното убийство в Дъблин през 1996 г. на разследващата ирландска журналистка. Поради мерките около COVID ситуацията тя бе отложена за  27 октомври 2021 г., но отново се наложи официалната част да чака по-добри времена.

С награда – грамота, бе удостоена и „Новата реалност“ като медия – сайт.

Историята на приза в памет на Вероника Герин за български журналисти

С присъединяването ни към  Европейския съюз през 2007 г. бе учреден ежегоден конкурс за медии и журналисти „Сърце и слово срещу наркотиците” в памет  на известната разследваща ирландска журналистка Вероника Герин.  Съорганизатори на конкурса са Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград и посолството на Ирландия в България. Призът се връчва всяка година в Благоевград.

Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград е учредил още един приз за борба срещу наркотрафика, която е за магистрати и полицаи. Тя е на името на легендарния борец с италианската мафия съдията Джовани Фалконе под надслов „Страхливите умират всеки ден, смелият само веднъж” и е съвместна инициатива с посолството на Италия у нас.

Коя е Вероника Герин?

Първата показна екзекуция на журналист в Ирландия се случва на 26 юни 1996 г. посред бял ден в столицата Дъблин. Разследващата журналистка Вероника Герин (на 37 г.) спира на червен светофар с колата си, до нея се престроява мотор с двама мъже в черно и единият я разстрелва с шест куршума. Кримирепортерката издъхва на място, а убийците не са разкрити и до днес.

Причината е ясна – Вероника е заложила живота си, за да извади на бял свят миазмите на обществото – корупция, престъпност, наркотрафик, злоупотреби в църквата... Към онзи момент топрепортерът на Irish Independent (Айриш Индипендънт) Вероника Герин с разследванията си е най-популярният журналист в Ирландия. Добила е и световна известност. Лайтмотивът на материалите й е, че в родината й има немалка група хора, които са натрупали несметни богатства незаконно, живеят като крезове и се смятат за недосегаеми, а същевременно не декларират действителните си доходи и не плащат съответните публични задължения.

Публикациите й шокират не само обществото, но и официалните власти, които не си давали сметка колко опасни, нагли и могъщи са станали тези хора. Две години преди демонстративния й разстрел Вероника се натъкнала на наркобоса, наричан Джон Гилиган. Тогава никой не подозирал кой е той. Съседите му обяснявали на журналистката, че той бил почтен гражданин и се издържал като собственик на школа за езда някъде в провинцията.

Впоследствие бе установено, че Гилиган е изкарал 25 милиона паунда от трафик на канабис. Когато Вероника опитала да раговаря с „почтения” гражданин, той я пребил! За побоя било образувано разследване… и започнали „предупреждения” – първо стреляли по прозорците на дома й, а после по самата нея. Полицията й назначила постоянна охрана, но Вероника се отказала, защото й пречело на работата.

Последната заплаха била по телефона, че ще отвлекат и изнасилят шестгодишния й син. Разследващата журналистка не спряла да „рови” кирливите ризи на Гилиган и така била разстреляна в деня преди наркобоса да бъде изправен пред съда.

Това е първото убийство на журналист в Ирландия и се случва дни, след като членове на ИРА са застреляли един полицай. Властите са в шок. Медиите на острова гърмят Но ирландските политици, притиснати от мотивацията на Вероника да жертва живота си заради истината, биват принудени и приемат Закон за облагите от престъпления и създават орган, който да го прилага – Бюро за активи, придобити от престъпления. Служителите в бюрото са полицаи, данъчни, митничари, представители на социалните служби. Персоналната анонимност на всеки един от тях е гарантирана.

Те имат достъп до всякаква публична, поверителна и секретна информация, за да разследват дали финансовото поведение на дадено лице, заподозряно в извършване на престъпна дейност, съответства на имотните му придобивки и банкови сметки. Проучват криминалното му минало и имат достъп до сметките на роднините му, тъй като става масова практика „сивите” авоари да се внасят на името на близки и далечни родственици. Ако агентите представят пред съда основателни подозрения, че дадено имущество е придобито от престъпна дейност, магистратите могат да му наложат запор за срок от 7 години.

Резултатът от приемането на Закон за облагите от престъпления е, че 80 милиона евро данъци и такси са събрани през последните десет години в Ирландия от основни фигури, считани за замесени в организираната престъпност.

Същевременно в държавния бюджет са постъпили над 7 милиона евро дължими социални осигуровки от подобни лица. А наложените обезпечителни мерки от съда за имущество и активи, придобити от престъпна дейност, са за над 50 милиона евро.

Read Previous

Сърце без решетки

Read Next

Министерствата на културата да се премахнат

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular