Станишев стана патрон на евромагистри

Ръководството на Алма матер въвежда премиера през парадния вход на Софийския университет.
Ръководството на Алма матер въвежда премиера през парадния вход на Софийския университет.

На тържествена церемония в Аулата на СУ”Св. Климент Охридски” на 6-ти октомври 2008 година 101 български юристи от практиката добиха званието „Магистри по право на ЕС”, и станаха първият випуск който получи освен българска и френска диплома. На празненството бе открита и новата учебна година под патронажа на министър председателя Сергей Станишев.

Д-р Атанас Семов покани премиерът за приветствие, като го представи с научната му титла – д-р Сергей Станишев
Д-р Атанас Семов покани премиерът за приветствие, като го представи с научната му титла – д-р Сергей СтанишевМеждународната магистърска програма „Право на Европейския съюз” 

в родната Алма матер е уникална, тъй като е първата по рода си в Югоизточна Европа. Замислена е през 2006 година и е съвместна инициатева на Юридическия факултет на Софиския университет и на най-старото висше учебно заведение за европейско право – Европейският университетски център в Нанси, Франция. „ Създаден е през 1950 г. от Съвета на Европа с цел да се доближи до младите европейци и да хвърли мост между запада и изтока”, каза директорът на центъра проф.Етиен Крики, кавалер на Почетния легион. Мото на университате е идеята на на едни от бащите на обединена Европа 

Робер Шуман: „Ние трябва да изградим обединена Европа не само в интерес на свободните му норми, ние трябва да сме в състояние да можем да приемем народите от източна Европа тогава, когато те изявят желание за това.”

Залата бе препълнена.
Залата бе препълнена.Измежду възпитаниците на Европейския университетски център в Нанси е бил и проф. Илчо Димитров – бивш ректор на Софийския университет и баща на настоящия ректор проф. Иван Илчев. Г-н Крики обяви програмата като ключов елемент за България след членството ни в ЕС, за подготовката на съдебни и административни кадри. 

Станишев връчва голямата награда на министър председателя на пълната отличничка нотариус Ралица Янкова.
Станишев връчва голямата награда на министър председателя на пълната отличничка нотариус Ралица Янкова.

Из речта на премиера Сергей Станишев към магистрантите:
Обучението през целия живот е задължително условие за успеха на една страна


– България се нуждае от вас. От вашия талант, от вашите нови знания именно в областта на европейското право и в тяхното проектоинтерпретиране в работата както на българската администрация и съдебна система, така и на всички институции. 

Най-добрият магистрант – франкофон Анани Анание получи грамота от френския посланик Етиен дьо Фонсен.
Най-добрият магистрант – франкофон Анани Анание получи грамота от френския посланик Етиен дьо Фонсен.– Малцина в България имат представа от сложността на тази материя – право на Европейския съюз.

– Имах възможност да се срещна с председателя на Съда на европейските общности г-н Василиос Скурис при неговото посещение тука. Това е изключително важно и полезно за страната и съм убеден, че вие добре знаете как функционира този съд.

Юристите франкофони, участвали в магистърската програма получиха френските си дипломи на тържествена церемония на 19 декември 2008 г. в тронната зала на кметството в Нанси, Франция.
Юристите франкофони, участвали в магистърската програма получиха френските си дипломи на тържествена церемония на 19 декември 2008 г. в тронната зала на кметството в Нанси, Франция.– Членството в ЕС дава шанс-възможност, но тя може да бъде както оползотворена, така и изпусната или използвана неефективно.И ние сме точно в този най-труден етап на адаптацията. Сега сега се учим първо как да формулираме български позиции. В това числи по формиране на законодателни решения на европейско ниво.

– Можем да кажем с достатъчно самочувствие, че от 27 страни-членки ние сме на пето место – макар съвсем нов член на ЕС, по транспониране на общностните европейски директиви. А в някои области, както например икономиката, ние нямаме никакво разминаване. Мисля че това е първи прецедент в ЕС.

– Към момента в Съда на европейските общности няма заведена нито една процедура срещу България за разлика от други много по-стари страни-членки.

– Много важно е да се научим и в СЕО да отстояваме нашите интереси и позиции и разбира се, когато е необходимо, да ги променяме. Стартирането на една процедура не е драматично събитие само за себе си. Дори когато стигне до СЕО. Защото като правило между началото и финала на процедурата има около година и половина до изнасяне окончателното решение на съда след което следват вече и финансови санкции. 

– Има вече и случаи, когато България завежда казуси срещу европейски институции, когато смятаме, че нашите интереси не са достатъчно добре отразени. Такъв е случаят с емисиите на въглероден двуокис и квотите за страната ни през следващия период. 

– Вярвам, че всеки един от вас, които сте преминали през тази магистратура по Европейско право, добре осъзнава своята отговорност в прилагането на европейските принципи в нашето правораздаване. Трябва да си кажем честно и открито : Ние не постигнахме голям напредък.

– Много неща се подобриха като създаване на ВСС, Инспекторат към съдебната система , но нямаме фактически, ефективно, достатъчно бързо, справедливо, прозрачно правораздаване.

– Тук става дума за авторитета на съдебната ни система и ако щете – за честта на нашата страна. Всички трябва да сме максимално ангажирани за да се промени негативната представа която съществува. А за нея има реални причини. Много от наследството на българския преход не е толкова красиво. Има недостатъчно доверие към всички институции, защото като че ли целенасочено българската държава беше отслабвана и неглежирана. 

– Естествено резултатите не идват за един ден особено за такава естествено консервативна ситема, като съдебната.

– Лисабонската стратегия включва обучението през целия живот като задължително условие за успеха на една страна. И тук в България, вие сте много добър пример как тази стратегия се реализира.

– Тази международна магистърска програма може да стане действително регионален център за изучаване на правото на ЕС. Българияя измина голяма част от своята интеграция, продължава да реализира реформи и има какво да сподели със страните от западните балкани, които сега са на етапа през който ние минахме преди доста години.
Отличниците са със свобдни професии и от администрацията

Нотариусът от София Ралица Янкова бе удостоена с голямата награда за постигнат най-висок успех в Международната магистърска програма „Право на ЕС”, която й бе връчена от министър председателят Станишев. 

Френският посланик Етиен дьо Фонсен връчи наградата на най-добрия студент-франкофон – стипендия „Жан Моне”, на Анани Ананиев, юрист в Дирекция процесуално представителство пред европейските съдебни институции при МС. 

Деканът на Юридическия факултет проф. Тенчо Колев удостои със стипендия „Св. Климент Охридски” Кирил Пангелов -юрист в Комисията за защита от конкуренция.
Трите награди имат материално измерение и покриват всички разноски за бъдещ докторат в Софийския университет или в университета в Нанси.

Още четирима отличници получиха почетни грамоти, като между лауреатите имаше само един магистрат – административния съдия Атанаска Димова. Останалите двама бяха адвокати – Катерина Новакова и Катя Иванова.

Все още е кът участтието в евроквалификационата програма на представители на прокуратурата и на най-многобройната армия от юристи – дознателите. А тяхната компетентнос е изключително важна за правната ни интеграция в ЕС.

Read Previous

Българският бизнес поканен на Варшавската фондова борса

Read Next

Билдинг на мечтите приюти Съда в Люксембург

Most Popular