Студенти налагат българската марка

Автор: Петър Бучков
Фотография: Хачик Румян
Публикувана на: 10.09.2012г.

Сградата на Върховния съд на промишлеността в Киев, където в продължение на 4 дена млади юристи пледираха по правото на интелектуалната собственост в ЕС
Сградата на Върховния съд на промишлеността в Киев, където в продължение на 4 дена млади юристи пледираха по правото на интелектуалната собственост в ЕС

„Тази година състезанието мина под светлината на българското участие”е кратката оценка на нашия съдия Александър Корнезов, който бе член на журито на последното издание на най-престижния студентски турнир по Европейско право, организиран съвместно от университета в Кеймбридж и Съда на Европейските общности (СЕО) в Люксембург (б.а. от 1 януари 2010 г. Е преименуван на Съд на Европейския съюз). За първи път на тазгодишните финали в Киев (б.а. първите дни на месец май 2009 г.) се представихме с два български отбора от юридическите факултети на СУ ”Св. Климент Охридски” и на УНСС (Университета за национално и световно стопанство). Най-високата оценка за налагането на българската марка в европейското право бе решението на организаторите следващите финали през 2010-та година да бъдат в София.

треньорът Полина Стойчева, третокурсничката Юлия Раданова и петокурсниците Светлана Чобанова и Симеон Стойчев.
треньорът Полина Стойчева, третокурсничката Юлия Раданова и петокурсниците Светлана Чобанова и Симеон Стойчев.
Невероятна конкуренция.

Турнирът се провежда от 15 години и е считан за Еверест на Европейското право от студентите в юридическите факултети в Централна и Източна Европа, както и от бевшите Съветски републики. Български отбори участват от 7 години, а представянията им стават все по-утвърждаващи. Апогеят бе през миналата година, когато тимът на Софийския университет грабна шампионската титла. Сега пък за първи път успяхме да класираме два отбора – от Алма матер и от УНСС, които заеха съответно 4-то и 8-мо място. Изключително представяне в сблъсъка със 18 отбора от университети в Полша, Чехия, Словакия, Литва, Латвия, Румъния, България, Хърватска, Украйна, Грузия и Армения. Битката започва месеци преди финалите, до които са допускат само най-добрите 18 отбора на база писмени защити. Предизвикателството е още по-голямо, тъй като задачите са

нерешени казуси по преюдициални запитвания, 

отправени от национални съдилища до Съда в Люксембург, по които той предстои да се произнесе и все още няма създадена практика. Тази година състезанието беше под знака на правното регулиране на интелектуалната собственост, злоупотребата с тези права и превенцията срещу това. Казусът беше по действително преюдициално запитване от английски съд, по което предстои СЕО да се произнесе. Обвързан е с правата, които „Премиерлигата” от Острова предоставя на гръцка телевизия да излъчва футболните срещи от английското първенство. Но за да се лови тази програма е необходимо крайните зрители да имат специално декодиращо устройство. Проблемът възниква от това, че гърците започват да произвеждат тези устройства и да ги доставят на английския пазар на цена 10 пъти по-ниска, от тази на английския производител и така да му подбиват пазара. Състезанието представлява симулация на процес в Люксембург. С жребий се определят двойките в сблъсъка, като всеки отбор пледира в ролята и на ищец и на ответник. Невероятна игра на нерви и единствено на английски език. Съдиите непрекъснато прекъсват пледиращите с уточняващи въпроси. 
В следващия кръг продължава, който демострира по-добра концентрация, адаптивност и ораторско майсторство. 

Отборът на УНСС – треньорът Христо Кирилов и неговият отбор петокурсничките Илияна Мавродиева, Дияна Златева (с награда за оратор) и Елисавета Христова (от ляво надясно).
Отборът на УНСС – треньорът Христо Кирилов и неговият отбор петокурсничките Илияна Мавродиева, Дияна Златева (с награда за оратор) и Елисавета Христова (от ляво надясно).Авторитетно, но ненадменно жури.

След кончината на вдъхновителя и създател на състезанието Лорд Slynn of Hadley, тази година финалите бяха председателстванн от генералния адвокат в СЕО в Люксембург г-жа Еленор Шарпстъп. Останалите в журито бяха професори от Кеймбридж и Глазгоу, съдии и реферандери в Люксембург и адвокати от мощни международни кантори.
Въпреки високите си титли и постове, те демонстрираха невероятен ентусиазъм и добронамереност към младите си колеги. „Не създаваха никаква дистанция и правеха всичко възможно всички да се чувстват равни. Стараеха се да ни предразположат да покажем най-доброто на което сме способни”, спомнят си с възхищение за преживяното нашите състезатели. Чувстват се удовлетворени от представянето си, макар всеобщото мнение да е, че отборът на УНСС е бил изненадата на турнира и е бил ощетен с осмото място. Освен 4-то място в крайното класиране тимът на Софийския университет получи голямата награда за най-добра писмена защита. А Дияна Златева от УНСС и Виктор Серафимов от СУ спечелиха специални призове за ораторско майсторство. Състезанието стартира с коктейл даден в резиденцията на британския посланик в Киев и приключи с купон, на който студенти и съдии танцуваха до зори. 
За първи път тази година в наградния фонд на състезанието бе включена екстрата стаж в кабинета на българския съдия в Люксембург Александър Арабаджиев. 


Апел към родната ни правна общност.

С традициите, които нашите студенти създадоха в този велик европравен турнир, те спечелиха честта домакин на финалите догодина да бъде София. Надяват се това да стимулира повече техни колеги от всички юридически факултети да се включат в надпреварата. А също така и на председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев да осигури възможност пледоариите да се проведат в сградата на култовата ни Съдебна палата. Не на последно място е и материалната подкрепа за състезателите ни. Цената за участие в турнира не е космическа – 475 паунда на отбор плюс транспортните разходи, но може да се окаже сериозен препъникамък. Тази година до последният момент не е било ясно дали отборът на УНСС е щял да замине на финалите. За възможността това да се случи състезателите блъгодарят на ректора проф. Борислав Борисов, а колегите им от Софийския университет на “Американска фондация за България”.


Оценката на нашия съдия Александър Корнезов:

За първи път участваха два отбора от България – от СУ и от УНСС – което показва и пробуждането на висшите ни учебни заведения и засиления интерес към правото на ЕС. Представиха се блестящо. Това за мен е изключително важно след миналогодишната шампионска титла на отбора от Софийския университет, защото в България лесно стигаме върхове и падения. Трудното е да останеш на върха и да покажеш постоянство. Така се прави репутация!
Сърдечно благодаря, че едно от най-хубавите списания в България „Правен свят” прояви интерес към тези млади хора. Те го заслужават и ми вдъхват вяра, че България има страхотно бъдеще!

Read Previous

Роди се и Българска асоциация за европейско право

Read Next

Илия Пачолов: Съдебната реформа не се прави от съдиите

Most Popular