Тибетският възторг на Едвин Сугарев и приятели

„Баба и дядо в Хималаите”, така Едвин Сугарев нарича пътешествието с бившата си съпруга Ралица по покрива на света през лятото на 2011 г. И наистина са баба и дядо, тъй като имат обща внучка от дъщеря им Ела. Пътешествиети ми бе като паметна церемония за починалият им приятел Герасим Величков – Джери, когото Едвин е кръстил „професионален скитник”.
Едвин Сугарев раздава автографи в тибетска риза и свещен будистки гердан.
Едвин Сугарев раздава автографи в тибетска риза и свещен будистки гердан.
„Отблясъци от покрива на света” е последната книга на Едвин Сугарев, която бе представена във възможно най-будистка атмосфера – при български условия, на 27-ми август (понеделник) в Дома на архитектите в София.
Произведението всъщност е съавторско, или по-скоро съдържа въжделенията на група български интелектуалци, да зърнат „забранената земя” Тибет. Това са Ралица Стоилова – бившата съпруга на Едвин Сегарев и Герасим Величков- Джери, които заедно с Калина Стоилова (сестра на Ралица и съпруга на Джери) са считани за първите българи, успели да стъпят в столицата на Тибет – Лхаса, след китайската окупация през 1959 г. Тримата емигрират от България преди настъпване на демократичните промени след 10 ноември 1989 г. И не толкова от нетърпимост към тогавашния ни тоталитарен режим, а от жажда да пътешестват волно по света и най-вече в тайнствения Изток. Запалили и Едвин Сугарев, който от родна почва тръгнал по следите им и след няколко месеца се засекли в Катманду (столицата на Непал – в Хималаите).
След допира с Тибет авантюристичният им дух плавно потъва и се слива с Пустотата – полето на тоталната космическа хармония, смятано от будистите за най-върховното достижение на човешките ни души.
Събитието не бе единствено за представяне на книгата, а пролог на мероприятие под надслов „Отблясъци от покрива на света”.
Калина Стоилова демонстрира как с месингова купа на главата може да се отправиш към Пустотата.
Калина Стоилова демонстрира как с месингова купа на главата може да се отправиш към Пустотата.

В памет на Джери –
Герасим Величков, който след мъчително боледуване от рядка болест, почина през 2011 г.
В зала 2 на Съюза на архитектите е представена изложба на оригинални артефакти и фотографии на тибетското изкуство от колекциите на Ралица Стоилова, Таня Свечникова, Едвин Сугарев, Владимир Руменов и Николай Генов.
Над двеста души присъстваха на откриването и то не само като кибици, а с искрен интерес и познания за Тибет, будизма и техните тайнства.
На фона на автентични будистки светини и десетки свещи актрисата кукловод и режисьор Елза Лалова почете от песните на Миларепа „Ако мога да се откъсна от всичко, съдържащо догми и определения…”
На чаша вино гостите продължиха да обменят впечатления и да получават автографи от Едвин Сугарев. А балдъзата му Калина Стоилова (съпругата на Джери) демонстрира вещо как тибетците използват чудновати предмети в похода си към Пустотата. Най-атрактивна бе дебела месингова паница (подобна на каска на английски войник), която се поставя на главата на „пътника”, удря се със специално чукче и започва да ечи свещеното Омм… Част от решилите да експериментират бяха във възторг, а на други им поприлоша… въпрос на подготовка за скъсване с битието!?
Експозицията ще е достъпна за посетители до 10 септември, когато ще бъде закрита с прожекция на филм от последното посещение в Тибет и Хималаите на Едвин Сугарев и Ралица Стоилова през миналата 2011 г. А на 3 септември от 18 часа любителите на хайку могат да чуят последните творби на Едвин Сугарев – мастър в БГ- бранша, от последните му стихосбирки „Скитнически хайку” и „Прилив на трева”.

Read Previous

Заченаха българска доктрина за гражданска сигурност

Read Next

Алма матер превзе подстъпите към Jessup

Most Popular