Шуробаджанащината, а не глигани и медузи, е виновник за икономическите ни провали

това ли се виновниците за икономическите ни провали!?

Царе сме на обяснителния режим за оправдания, когато провали и скандали разтресат икономиката на държавата ни. За чумата по свинете необходимият грешник вече явно е нарочен – дивите прасета, които волно си припкат из гората и спазват единствено законите на природата. Защо камара от институции – ветеринари, еколози, митничари, гранични полицаи, кметове, строители на оградки и пр. със знаен и незнаен персонал и началници със знайно и незнайно ниво на компетентност мънкат като ученици, хванати да пушат в тоалетната?! И са готови да се изтрепят помежду си. Докато не постигнаха консенсус за вината – на шарените грухтящи горски обитатели.

А наглостта на един репортаж по една телевизийка вчера направо ме накара да завия като осиротял стършел. Авторите му с участието на някакъв тарикат се опитаха завоалирано да внушат на зрителите, че

виновник за провала на сезона по черноморието ни били медузите !!!

Направо ме настъпиха по мазола на лявото крило, след като едва преди няколко дни заблудената ми душа осъзна, че именно медузите – наричани от древните Музите на Ед (б.а. виж Банкет с Мед и Узо или Приластен от Музите на Ед …) са шансът ни да не затънем безвъзвратно в консуматорското блато.

А шуробаджанащината в машината на държавното и местно управление си кюта в комфортна мъгла.

Не е прав Царят, че чипът на българите ни бил лош. Шуробаджанащината е убийственият бацил за икономическото развитие на България. Тя съществува от появата на човека, но в годините на тоталитарното ни управление рафинирано бе докарана до съвършенство за укрепване на властта. Достигнала до върха на възможностите си тя мутира и в изродска форма заля демократичния ни преход. И разяжда държавата ни бавно и благовидно като Кока Кола пирон.

За милата шуробаджанащина и до момента липсва легално определение в нито един от все обновяваните ни  закони за икономически и духовен подем, за правосъдие и за борба с корупцията. На никой ли фактор в тридесет годишното управление не му дойде наум – или е неудобно да признаят, че никаква реформа не е възможна в условия на шуробаджанашка епидемия!?

Логичният ред на мисли от наблюденията на икономическите ни провали е очевиден:

Шуробаджанащината води до развъждане на некомпетентни кадри в структурите за управление на държавата. Освен това и до невъобразимо раздуване на административния апарат плюс изкуствено създаване на ненужни имагинерни служби и службички. В резултат администрацията става меко казано тромава, скъпа и неефективна… абе калпава! Без необходимата квалификация за изпълнение на служебните задължения издънките са неизбежни. Само  маркирам провала през миналата година на финансирането с милиони европари за закупуване на техника в БДЖ (Българските държавни железници). А калинки в земеделието … Всеки е в състояние да изреди примери при първо запитване. Да не говорим за пладнешкия обир – прословутата приватизация на демократичния ни преход.

Излиза, че заразата шуробаджанащина – която си няма легално определение в законите ни, се конкурира с корупцията.

Но защо всъщност ги разделям!? Та какво е това да назначаваш на благи постове роднини и приятели без необходимото образование, практика и компетентност или – още по-наглото – да създаваш специално за тях никому ненужни служби и звена, които пък твоят човек – парашутист да запълва с персонал от своя шуробаджанашки ешалон. Та не е ли това рафинирана форма на корупция. Ами рушветите, които е обществена тайна, често са елемент от шуробаджанашкия пъзел???

Тръпна в очакване големите мозъци на законотворците корупциолози и на създадените от тях всевъзможни служби за борба с корупцията да дадат легално законово определение – Що е то шуробаджанащина?  И има ли „терен“ у нас за справяне със заразата й? А от социолозите – най-после да поработят върху изследване за чевретата и фамилиите във всяка власт и „свободна професия“. 

ПС Отправям гореща лична молба: Реабилитирайте глиганите и медузите.

Автор: Петър Бучков – сътрудник  на Сдружение „Приятели на виещия стършел“

Read Previous

ДЕМОНИТЕ НА ТЕМИДА*

Read Next

Щурците подлудяват и на безалкохолна бира!?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular