Дипломиране без „патрони“

Дипломиране без патрони

Политическо и междуличностно напрежение станаха причина за вялата атмосфера на 20 октомври 2011 г. вечерта при връчването на дипломите на третия випуск от най-престижната магистърска програма в България – „Право на Европейския съюз“ в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, и откриването на новата учебна година за четвъртия. Международната магистърска програма в Алма Матер е уникална, тъй като е първата по рода си в Югоизточна Европа, създадена по съвместна инициатива на Юридическия факултет на Софийския университет и на най-старото висше учебно заведение за европейско право – Европейският университетски център в Нанси, Франция, и на университета в Страсбург. 

"Виното най-много се услажда във време на криза", с тези думи д-р Атанас Семов поздрави дипломантите и новите магистранти на скромен коктейл в ресторант „Алма Матер”.
„Виното най-много се услажда във време на криза“, с тези думи д-р Атанас Семов поздрави дипломантите и новите магистранти на скромен коктейл в ресторант „Алма Матер”.Тя бе приветствана на 4-ти октомври 2007 г. от трибуната в Аулата на Софийския университет лично от френския президент Никола Саркози като мост за задълбочаване на университетското сътрудничество между Франция и България. Стана традиция патрони на европравната магистратура да бъдат френската държава, представлявана от нейния посланик в София и министър-председателят на България. Но този път нито един от патроните не уважи събитието.

Носителят на голямата награда на министър председателя адвокат Стефан Стефанов, показва получената грамота без подпис!?
Носителят на голямата награда на министър председателя адвокат Стефан Стефанов, показва получената грамота без подпис!?Дипломантите от третия випуск се почувстваха дискриминирани 

на фона на помпозните церемонии от предишните две години, когато предшествениците им бяха поздравени, окуражени и получиха дипломите си от премиерите Сергей Станишев и Бойко Борисов. Тогава Аулата се пръскаше по шевовете от гости, из университета и около него гъмжеше от охранители, скъпи лимузини, телевизионни камери, светкавици и репортери. Дипломантите сновяха в черни тоги и пурпурни шалове. Особено при патронажа на Бойко Борисов на 4 ноември 2009 г. Алма Матер се напълни с ВИП-елита от всички власти, политически партии, научни среди и дипломатически мисии.
26150920d5cafc8f8e8dcbe4ef9dd0204bb95c
Но сега премиерът не дойде… не се весна и никой от випаджиите. Дори ректорът на университета проф. Иван Илчев и френският посланик (под претекст, че мандатът на стария е изтекъл, а новият не бил връчил още акредитивните си писма). 

Натрапва се изводът, че в миналото не е имало никаква искреност, а един тривиален парад на суетата, а защо не и на слагачеството. 

А когато медийните звезди отсъстват, естествено ги няма и репортерите. Единствените журналисти бяха от „Правен свят“.
Обяснението за ВИП-апатията към церемонията е тривиално. Създател и ръководител на магистърската програма „Право на Европейския съюз“ е доц. д-р Атанас Семов, който е и заместник на Яне Янев в РЗС, а през последните дни се изяви като защитник на Алексей Петров и обвинител на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

На трибуната бяха единствено д-р Атанас Семов, заместник ректорът проф. Недялка Милева, деканът на Юридическия факултет проф. Тенчо Колев и директорът на Френския културен център Дидие Толпен.
На трибуната бяха единствено д-р Атанас Семов, заместник ректорът проф. Недялка Милева, деканът на Юридическия факултет проф. Тенчо Колев и директорът на Френския културен център Дидие Толпен.Дипломантите и новите студенти бяха приветствани

от декана на Юридическия факултет проф. Тенчо Колев, заместник ректора проф. Недялка Милева и от директора на Френския културен център Дидие Толпен. Очакваше се да присъства министърът на правосъдието Маргарита Попова, която изпрати само поздравително писмо. Но напрегнатата обстановка по никакъв начин не омаловажава качествата, усилията и достиженията на новозавършилите 103-ма магистранти по европейско право. Големите награди за пълен отличен успех получиха Йорданка Маринова – заместник председател на Административен съд Велико Търново и адвокат Стефан Стефанов. 

Лауреатът Стефанов припомни апела на премиера Борисов от миналата година към председателя на парламента Цецка Цачева, председателя на ВКС проф. Лазар Груев и към представителите на подопечните му министерства и ведомства да направят всичко възможно да използват капацитета на завършилите европравни магистранти и веднага да им намерят работа: 

„Чакам с нетърпение от министър-председателя да ме назначи на висок пост“. 

Призът за най-добър франкофон (наградата на френския посланик, осигуряваща безплатен докторат в Нанси или Страсбург) грабна Красимира Филипова.С грамоти за отличен успех бяха удостоени адвокатите Десислава Чернева и Десислава Даскалова, съдията от Административен съд София Весела Павлова и заместник-председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. За основен принос в областта на преюдициалните запитвания бе отличена Наталия Ангелова, която като съдия в Административен съд София вече по два казуса е сезирала Съда на Европейския съюз в Люксембург. 

Присъствахме и на рядък феномен прокурор да награждава съдия – 

миналогишният носител на приза за безспорен принос за налагане на правото на ЕС в практиката Иванка Которова от международния отдел на ВКП връчи наградата на Соня Янкулова от Върховния административен съд. Съдия Янкулова припомни идеята от лекцията на нашия съдия в Люксембург Александър Арабаджиев, че съдията е свободен да не прилага националното законодателство, когато то противоречи на европейското: „Но това изисква много знания. Благодаря на преподавателите от магистърската програма, че ни направиха свободни!“ 

В поредния випуск на програмата са се записали 132 души, 

от които 80 са току-що завършили право в Софийския университет. Преподавателите – 14 чужденци и 18 българи са от „висшия пилотаж“ на международноправната наука. Магистърската програма „Право на Европейския съюз“е най-престижната у нас, но и една от най-скъпите. Добрата новина е, че като антикризисна мярка за новия випуск цената е намалена на 3350 лева срещу 4500 през миналата година. А лошата е, че никоя държавна администрация не е поела финансирането на цялата или на част от сумата за квалификацията на свои представители, както беше до сега. Единствено Върховна касационна прокуратура е поела по 1850 лева от цената. Това обяснява и участието за първи път на следователи в магистърската програма – цели деветима.
Церемонията завърши с коктейл в ресторанта на университета „Алма Матер“, на който всички присъстващи бяха поканени от д-р Атанас Семов с думите: „Виното най-много се услажда във време на криза“.

Read Previous

Съдът в Люксембург подхвана и футболен казус

Read Next

Бивш прокурор потърси „Бог в Ню Йорк“

Most Popular