Контурите на ФК Барселона не стават за марка на Общността


Емблемата на футболен клуб Барселона (вляво) и фигуративният знак (вдясно), чиято регистрация като марка на Общността бе отхвърлена от Общия съд в Люксембург.

Меракът на футболния мастодонт Барселона силуетът на емблемата му да стане марка на Общността (Европейския съюз) не се състоя. Това стана ясно от рещението на юрисдикцията на Общият съд в Съда на ЕС. Евросъдиите в Люксембург отхвърлиха жалбата на футболния колос срещу отказа на Службата за хармонизация на вътрешния пазар (СХВП) за регистрация. Анонсът на решението им е, че „Заявената марка не позволява на потребителите да установят търговския произход на продуктите и услугите, обхванати от заявката за регистрация”.
Проблемът е визуално-технически.
През април 2013 г. футболен клуб Барселона решава да регистрира като марка на Общността знак с контурите на емблемата на отбора за маркиране на дрехи, печатни издания и организиране на спортни дейности. Заявката им е отхвърлена през май 2014 г. от компетентния оргън Службата за хармонизация във вътрешния пазар (СХВП) с основание, че „въпросният знак не може да привлече вниманието на потребителите върху търговския произход на продуктите и услугите, обхванати от заявката”. Футболен клуб Барселона подава жалба до Общия съд на Европейския съюз срещу решението на СХВП.
Решението от 10 декември 2015 г. на евросъдиите в Люксембург:
Общият съд потвърждава, че нито една от характеристиките на разглеждания знак не съдържа очебиен елемент, който би могъл да привлече вниманието на потребителите. Всъщност заявената марка би била възприета от потребителите по-скоро като обикновена форма и не би им позволила да отличат продуктите или услугите на нейния притежател от тези на другите предприятия.
Общият съд подчертава също, че емблемите са често използвани в търговията с чисто декоративни цели, без да изпълняват функцията на марка.
Поради това въпросният знак няма отличителния характер, изискван от Регламента относно марката на Общността (Регламент (ЕО) № 207/2009 на Съвета от 26 февруари 2009 година относно марката на Общността ), за да бъде регистриран. Общият съд отбелязва също, че
футболен клуб Барселона не е успял да докаже, че този знак би придобил отличителен характер с употребата си.
При тези обстоятелства Общият съд отхвърля жалбата на футболен клуб Барселона в нейната цялост.

Автор: Петър Бучков

Read Previous

Сблъсъкът за България е между Православните ценности и лобистки интереси на НПО-та

Read Next

Промени в съдебната система не на думи, а на практика

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular