Парламентът на Естония разреши със закон хомосексуалното съжителство

Съобщи агенция ИТАР-ТАСС: Със надмощие от два гласа парламентът на Естония прие закон, който позволява регистрация на извънбрачно съжителство, включително и на двойки от един и същи пол.
Според стожерите на това нововъведение в прибалтийската република, та щяла да доведе до повече търпимост и здраве в обществото.
Законът ще влезе в сила от началото на 2016 година при условие, че бъде утвърден от президента на Естония.
Легализирането на еднополовите бракове се приема нееднозначно от естонската общественост. Критиците смятат, че този закон ще „разруши моралните устои на обществото”. Партията „Союз отечества и республики“ внесе предложение въпросът за узаконяване на хомосексуалното съжителство да бъде подложен на референдум, но не получиха достатъчна подкрепа от народните представители в парламента.
Еднополовите бракове по света.
Пионер в легализацията на хомосексуалните съжителства е Дания с влезлия в сила от 1 октомври 1989 г. Закон за гражданско партньорство. През 2008 г. Унгария прие закон за регистриране на еднополовите партньорства, на той бе отменен от Конституционния съд на държавата. Подобни съюзи днес са разрешени в много европейски държави.
А първата страна, узаконила еднополовите бракове стана Холандия от 1 април 2001 г., като предостави равни права за семейно съжителство на хомосексуалните двойки, включително и при възможността за осиновяване на деца.

Read Previous

Възстановяват се и разходите за медикаменти от първа необходимост при лечение в чужбина

Read Next

За учениците – чужденци в ЕС не важат ограниченията за престой

One Comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular