Прокурорска „активност” към българи от Македония по време на изборите в Благоевград

Повечето призовки за „справка” на българите от Македония в деня на изборите 25 октомври 2015 г. са им били връчени при преминаването на ГКПП „Станке Лисичково”.
Повечето призовки за „справка” на българите от Македония в деня на изборите 25 октомври 2015 г. са им били връчени при преминаването на ГКПП „Станке Лисичково”.


От началото на седмицата преди изборите на 25 октомври 2015 г. на граничните пропусквателни пунктове с Македония е бил изпратен списък с 280 лица , които са с повдигнати обвинения от Районната прокуратура в Благоевград и трябва да бъдат задържани при преминаването им на българска територия. Става дума за хора от Македония, които имат и българско гражданство и най-важното – ясно заявено българско самосъзнание.
Повдигнатото им обвинение е едно и също – нарушение на Избирателния кодекс чрез попълване на неверни декларации при гласуването за евродепутати на 25 май 2014 г. в секциите (две единствени в Македония) в Скопие и Битоля. А именно, че имат регистрация по постоянен и настоящ адрес в България. Обвинението на Благоевградската районна прокуратура се появява година и половина след евроизборите и то точно в навечерието на местните избори.
Така петнадесетина българи от Македония попадат в Благоевградската районна прокуратура, където подписват споразумения, че се признават за виновни и да понесат административно наказание от 300 лева глоба. На деветима това се случва точно в изборния 25 октомври. Според информацията – поднесена от сайта Пиринско, обвиняемите били уведомени от македонските власти, че се издирват и се явили доброволно в прокуратурата.
Как ли са избрали да го направят точно в неделя!?
Според разкази на самите обвиняеми реалността е доста различна.
23 октомври бе почивен ден в Македония – заради националния й празник – и голям поток от хора се отправи за почивка в България за „дългия” уикенд. При преминаването на ГКПП в България на хората от списъка с 280-те гласоподаватели от евроизборите били връчвани призовки да се явят за справка в Районна прокуратура Благоевград. „Справката” се състояла в ултиматум – или се признавате за виновни и сключвате споразумение за административно наказание глоба или ще ви задържим под стража, разказват потърпевшите. Те смятат, че нямат никаква вина след като избирателните комисии са ги допуснали да гласуват и ги съветвали как да попълват декларации. От прокуратурата им отговаряли арогантно – какво са 300 лева глоба, колко ви платиха да гласувате…
Жестока обида е усещането на сънародниците ни от Македония.
Не ги дразни глобата, а това, че са осъдени в България за това, че се чувстват българи. Най-възмутен бе Найчо Липтов (задържан в деня на изборите с двамата му синове Никола и Славко): „Тези прокурори ще ми говорят: колко пари ви дадоха да гласувате!”. Трудно му е да преглътне, че след като баща му е лежал в югославски затвор заради непреклонното си българско самосъзнание и цялото му семейство е било репресирано по време на Титовия режим, се стига да бъде осъден в майка България, че е искал да бъде активен гласоизбирател в евроизборите.
Освен глобата от 300 лева обвиняемите трябва да заплатят и по 50 лева за експертиза на вещо лице. Само един се оплака, че назначеният му служебен адвокат му е взел и 300 лева хонорар за защитата.
Един единствен се е противопоставил да подпише споразумение с прокуратурата и му е насрочено съдебно дело за 15 ноември 2015 г.
Странно е политическото мълчание по случая. Всичко звучи като фарс, но резултатът е явен – отблъскване на българите в Македония.

Автор: Петър Бучков

Read Previous

Адвокат Менко Менков отпразнува 50 с благотворителен купон

Read Next

Говор на омраза на една ръка разстояние!?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular