Рибари „гризнаха въдици” за милиони пред съда в Люксембург

Бракониерският улов на риба тон тревожи сериозно европейските институции през последните години.Фотография: www.europarl.europa.eu

Опазването на рибата тон е по-важно за ценностите на Европейския съюз от претърпените загуби на ловците й. Това е видно от решението на Съда в Люксембург от вчера (14 окттомври 2014 г.) което бе огласено от Правен свят. Съдът на Европейския съюз отхвърли претенциите на френски риболовци към Европейската комисия да им заплати над седем милиона евро като извъндоговорна отговорност за ограничаването на периода за улов на рибата червен тон. Решението на пръв поглед не касае българските риболовци. Но е принципно и окончателно. Постановеното от евромагистратите в Люксембург се превръща в закон. Т.е. ако се ограничи улова на даден вид риба с еврорегламент, няма смисъл да търсите обезщетение за финансови загуби .
Казусът датира от 2008 г.
Поради заплаха от изчезване на вида на червената риба тон, на 12 юни 2008 г. Европейската комисия приема Регламент № 530/2008, с който „Считано от 16 юни 2008 г. се забранява риболовът на червен тон в Атлантическия океан, на изток от 45° западна дължина, и в Средиземно море от кораби с мрежи гъргър под флага на или регистрирани в Гърция, Франция, Италия, Кипър и Малта. Считано от същата дата се забраняват също съхранението на борда, поставянето в садки за угояване или отглеждане, трансбордирането, прехвърлянето или разтоварването на суша на този рибен запас, уловен от посочените съдове“.
До този момент разрешението за улов на апетитната риба е било от 1 април до 30 юни. Срещу съкращаването с 14 дни на улова протестират собственици и/или акционери на кораби с мрежи гъргър, плаващи под френски флаг, които извършват риболовна дейност във водите на Средиземно море. Към тях се присъединява и френският синдикат на ловците на риба тон STM.
Исканията им пред Общия съд към Съда на Европейския съюз в Люксембург са да бъде отменен Регламент № 530/2008 на Европейската комисия, както и тя да бъде осъдена да им заплати
обезщетение от близо седем милиона евро като извъндоговорна отговорност.
Исканията на риболовците са отхвърлени от Общия съд и те обжалват пред Съда на Европейския съюз.
Отговорността и сложността на казуса са явни.
Процесът е проведен от Голяма камара на Съда в Люксембург начело с председателя Василиос Скурис, още дванадесет съдии и с участието на генерален адвокат.
Целият текст на правния анализ за решението на евромагистратите може да прочетете в сайта на Съда на Европейския съюз – решение от 14 окомври 2014 г. по обединени дела C12/13 P и C13/13 P. А диспозитивът е:
„Съдът (голям състав) реши:
Отхвърля жалбите, подадени по дела C 12/13 P и C13/13 P.
Осъжда Gérard Buono, Jean-Luc Buono, Roger Del Ponte, Serge Antoine Di Rocco, Jean Gérald Lubrano, Jean Lubrano, Jean Lucien Lubrano, Fabrice Marin и Robert Marin да заплатят съдебните разноски по дело C12/13 P и осъжда Syndicat des thoniers méditerranéens, Marc Carreno, Jean-Louis Donnarel, Jean-François Flores, Gérald Jean Lubrano, Hervé Marin, Nicolas Marin, Sébastien Marin и Serge Antoine José Perez да заплатят разноските по дело C13/13 P”.
Европа е най-върлият преследвач на рибата тон
Рибата червен тон живее около 40 години и надхвърля 4 метра. Тя е от малцината морски обитатели, които нямат естествен враг. Освен човека! Проблемът явно е, че е деликатес. Над 56% от улова й се случва в Европейския съюз, а пазарът в Япония е неограничен.
От 90-те години на миналия век, според природозащитниците, популацията на вида застрашително намалява. По данни на Европейската комисия само за 2010 г. търгуваният обем риба тон надхвърля с над 32 хиляди тона разрешения. Явна яка контрабанда се вихри спрямо апетитната риба. Европейските институции непрекъснато са в процес на приемане на всевъзможни решения за опазването на вида.

Read Previous

Едвин Сугарев окончателно оправдан по тъжбата за „оклеветяване чрез съд” на Алексей Петров с иск за 300 бона обезщетение

Read Next

Работодателят е свободен да променя договори на непълно работно време в договори на пълен работен ден

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular