Процесът за смъртта на Милен Цветков приключи революционно

Когато приживе си се превърнал в народен любимец, посмъртно неизбежно ставаш жертва на популистки, пиар, политически и дори комерсиални амбиции. Това сполетя и журналиста Милен Цветков след нелепата му смърт на 19-ти април 2020 г., размазан в личния си автомобил, спрял на светофар от връхлетял го с бясна скорост джип, управляван от дрогирания младеж Кристиан Николов.

Злощастният инцидент в разгара на COVID-драмата и разпалващите се протести вкараха името на Милен Цветков по всевъзможен начин в реториката на политиканите. Дори спирачите на метрото при протестите през юли 2020 г. поискаха от дъщерята на журналиста Калина Цветкова да им разреши да използват лика на убития й баща като флаг за каузата си. Младата дама категорично им отказа. Нечистоплътните пиар заигравки и опити за трупане на имидж, рейтинг и пари на гърба на популярния мъртвец оставям на съвестта на авторите им.

Та към делото за престъплението, което се превърна в мегапроцес след популисткото заявление на прокуратурата, че ще обвини Кристиан Николов в умишлено причиняване на смърт, особено тежък случай, за което законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор. Обвинение, по което в историята на българското правораздаване до момента няма осъден извършител на ПТП (пътно-транспортно произшествие). Почтено е тук да отворим скоба, че прокуратурата щеше да изпита сериозни затруднения при доказване авторството на престъплението, ако извършителят не си беше признал и изразил съчувствие към близките на Милен Цветков с разбиране, че ще носи болката до края на живота си като белязан.  

И делото се заточи три години …

На първа инстанция СГС (Софийски градски съд) не прие драконовското обвинение на прокуратурата. Призна Кристиан Николов за извършител на неумишлено престъпление, изразяващо се в самонадеяност и му наложи 9 години лишаване от свобода. Присъдата бе протестирана от прокуратурата и обжалвана, както от адвокатите на подсъдимия, така и от тези на пострадалите.

Съмнението, че делото е „сготвено“ да се точи нескончаемо в годините се затвърди от

„запръжката“ , която внесе с решението си второинстанционният състав на Софийския апелативен съд (САС), който призна подсъдимия за извършител на неумишлено престъпление поради небрежност и потвърди наказанието от 9 години лишаване от свобода. Ще спестя коментарите на спецове по пътно-транспортни произшествия за мотивите на апелативните магистрати и само ще отбележа, че се прекръстваха, когато ги четат…

Последваха нови протести и обжалвания пред ВКС (Върховния касационен съд). 99 процента от участниците в процеса бяха убедени, че делото ще бъде върнато за ново разглеждане, което на простичък език ще рече продължаване на съдебната агония с още поне две годинки…

Но на 21 юли 2023 г. стана чудо:

Върховният съд постанови върховно решение, с което влезе в историята.

Тричленният състав на ВКС с председател и докладчик Теодора Стамболова и членове Надежда Трифонова и Петя Шишкова – на особено мнение,  с два на един гласа отказа да протака делото. Измени присъдата на САС за по-тежко наказуемо престъпление – умишлено причиняване на смърт при ПТП  след употреба на наркотични вещества. Съдът възприе изцяло искането на поверениците на частния обвинител Калина Цветкова, дъщерята на Милен Цветков: Ние искаме да се приложи закон за умишлено причиняване на смъртта , което предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода, но да се определи наказание под най-ниския предел  т. е под 10 години , а именно вече наложеното му наказание от 9 години лишаване от свобода при общ режим на изтърпяване на наказанието заради това, че подсъдимият не е с висока степен на обществена опасност. Така не се утежнява положението му и не се налага връщане на делото за ново разглеждане.

Та съществените новини са две. Първата е, че процесът за смъртта на Милен Цветков приключи. А втората – че се случи революционно, след като върховните магистрати възприеха тезата на адвокат Надежда Ковачева, която освен повереник на Калина Цветкова беше и приятел с баща й Милен Цветков.

Новата реалност й предоставя територията си.

Адвокат Надежда Ковачева: Моля да спрем да  употребяваме смъртта на Милен.

Кой спечели и кой изгуби от върховното решение на Върховния ни съд с което бе създаден прецедент в името на справедливо и предвидимо правораздаване!?

Успя общността „Да помогнем на Милен“, която създадохме Камен Воденичаров, Радомир Чолаков, Калина Цветкова, Дана Начева и  Надежда Ковачева.

Загубиха всички, които употребяват за политически и PR (пиар) цели смъртта на Милен Цветков и сатанизирането на осъдения Кристиан Николов.

Около час, след като медиите обявиха на 21 юли 2023 г. окончателното решение на Върховния съд, получих трогателно послание:

 Наде, Благодарим ти от сърце за безкрайните усилия и за това, че никое препятствие не те обезкуражи да следваме общата цел да създадем прецедент. Приеми нашата безкрайна благодарност, в борбата за постигане на тази важна кауза и че постигнатото е в хармония с нашите ценности и принципи. 

Обичаме те!Дана и Калина 

Дана Начева и Калина Цветкова

След такова писмо, усещаш, че си е струвало да си в мандата на Калина Цветкова, насърчена от нейната майка Дана Начева – единствената съпруга на Милен Цветков, останали добри приятели и след раздялата им.

Благодарение на Калина и Дана,  този процес приключи. Няма да се злоупотребява с името и смъртта на Милен. Ще спи спокоен под закрилата на гроба.

Те ми дадоха сила със състраданието си към извършителя на престъплението Кристиан – оказал помощ, признал авторството на деянието, изразил съчувствие към пострадалите, с разбиране, че ще носи болката до края на живота си като белязан. Неосъждан, ненаказван, студент, млад човек. 

Последното изречение от мотивите на Решението на ВКС е:

„По този начин се удовлетворява искането на поверениците на частния обвинител Калина Цветкова.“

Адвокат Надежда Ковачева вярва, че когато искрено търсиш справедливост, свише ти се помага да откриеш решение.

Да, нашето алтернативно искане беше самотно и странно.

Никоя друга страна в процеса не поиска процесът за смъртта на Милен Цветков да свърши. Всички настояваха присъдата да се отмени и делото да се върне за ново разглеждане. И бяха арогантно самоуверени, че претенцията им ще бъде удовлетворена!?

Върховният съд е Върховен, защото някои съдии мислят Върховно!

Като прозряха, че е крайно време процесът да приключи и да се пресекат напъните на всевъзможни индивиди да се възползват от смъртта на „обичания от хората журналист. Милен Цветков е мъртъв от 19 април 2020 г.  Причинителят на смъртта му осъден. Гласът на Милен Цветков го няма! Според ВКС „Не само е причинена  смъртта на един обичан от българските граждани телевизионен журналист, но той не е имал никакъв принос за настъпване на противоправния резултат.“

Не е вярно, че прокуратурата се е осмелила да повдигне обвинение за умишлено причиняване на смърт при ПТП, както се чу в публичното пространство.

За умисъла не е решаваща упоребата на забранени вещества. Тя е едно от необходимите условия.

И преди е имало случаи на умишлено причиняване на вреди при ПТП след употреба на алкохол и наркотици, но прокуратурата не е повдигала такива обвинения.  Този път и ръководството на прокуратурата се намеси и се опита  чрез наказателно – правни средства да политизира с популистки интереси наказателния процес за смъртта на Милен Цветков като  повдигна обвинение по най-тежкия текст  от НК (15-20 години или доживотен затвор).Чрез своите спорни ръководители държавното обвинение прие, че смъртта на Милен е причинена умишлено чрез ПТП и случаят е особено тежък. Поиска 15 години затвор при строг режим.

Това се поддържа и от моя приятел адвокат Менко Менков, пълномощник на сина  на Милен Цветков. Висока степен на обществена опасност на деянието и дееца (Чл. 93, т. 8 НК).

Държавното  и частното обвинение в лицето на адвокат Менко Менков поискаха от ВКС да отмени присъдата и да върне делото за ново разглеждане като се приеме умишлено причиняване на смърт, особено тежък случай и да се наложи наказание 15 години затвор, което е минимума. . „Категоричен съм, че присъдата следва да се отмени и делото върне за ново разглеждане.“, обяви пред медиите адвокат Менков след съдебното заседание 21 юни 2023 г.

ВКС в Решението си от 21 юли 2023 г. изрично казва, че не може да се оцени стореното като „особено тежък случай“ с висока степен на обществена опасност на дееца.

„ВКС не намира основание за приложение на чл. 342, ал. 3, б“в“ предл. 2-ро, каквото е искането на прокуратурата и адвокат Менко Менков, въпреки възржението на държавното обвинение в протеста  и на повереника – адв. Менков на един от частните обвинители в обратната насока…“.

ВКС казва, че не жестокостта на наказанието, а неговата неотменимост спомага постигане целите на наказанието  в чл. 36 от НК.

Междувпрочем и защитата на подсъдимия искаше отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане за налагане на по-леко наказание и евентуално оправдаване на подсъдимия. 

Необуздани напъни за още години неразумен срок по едно ясно дело и промъкване из дебрите на съдийските умове!?

ВКС насрочи делото за 19 април 2023 г. – точно три години след нелепата смърт на  Милен Цветков, настъпила без той да е допринесъл с нищо за това! Подсъдимият се разболя и делото се отложи. В следващото съдебно заседание 21 юни 2023 г. ВКС обяви, че ще се произнесе с решение в срок и го стори с Решение на 21 юли 2023 г. , което не подлежи на обжалване.

Случаят се реши за 3 години и три месеца или 39 месеца и два дни.

През тези 39 месеца осъденият е бил задържан под стража  20 месеца  и впоследствие е бил под домашен арест 19 месеца . От тук следва, че той е изтърпял 29 месеца и половина или 2 години, пет месеца и 15 дни от наказанието лишаване от свобода.  Ако решението бе отменено и делото върнато за ново разглеждане, подсъдимият щеше да продължи да „изтърпява наказание лишаване от свобода“ , но в домашни условия при зачитане 2 дни под домашен арест за 1 един ден лишаване от свобода.

В публични изявления ръководители на прокуратурата казаха, че деянието е умишлено, защото са употребени наркотици. И сега се поддържа това, което нито е вярно, нито е правилно.

Не е правилно и приетато от второинстанционния САС за форма на вината небрежност, поддържано и в особеното мнение на съдия Петя Шишкова от състава на ВКС.

Небрежността е напълно изключена в този случай след като деецът съзнава, че е употребил наркотици и управлява МПС, което е престъпно деяние!

Той съзнава обществено-опасният характер на деянието и предвижда обществено-опасните последици! 

Деянието е непредпазливо, когато деецът не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди /б. р. небрежност/, или когато е предвиждал настъпването на тези последици, но е мислил да ги предотврати/б. р. самонадеяност/. (чл. 11, ал. 3 от НК).

Правният въпрос е дали подсъдимият е действал при евентуален умисъл или при самонадеяност- непредпазлива форма на вина близка до  евентуалния умисъл или, както ВКС е казал в осъдителното Решение от 21.07.23 г.:   между тези  форми на вина границата е тънка.

Мотивите на второинстанционния САС, че подсъдимият е действал при небрежност противоречат на Решение № 59 от 28.12.84 г. постановено от ОСНК на ВС по н. д. 50/84 г., което е задължително за приложение.

„Разграничаването между самонадеяна непредпазливост и евентуален умисъл се състои именно в наличието или отсъствието на почиваща на конкретни обстоятелства увереност в предотвратяване на обществено опасното деяние , а не в наличието или липсата на безралично отношение на дееца.“

Затова ВКС правилно е приел, че подсъдимият е действал при евентуален умисъл – допускал е настъпването на обществено-опасните последици без да вземе никакви мерки за предотвратяването им.

В случая са налице критериите в Р. № 59/84 г. на ОСНК на ВКС:

1.Съзнаване на  обществената опасност на обективираното поведение;

И

2. Непредприемане на никакви мерки за преодоляване на възможните последици

-липса на конкретни обстоятелства, на които деецът може да разчита, че те биха неутрализирали резултата;

– отсъствието на позитивни мерки неутрализиращи обществено опасния резултат.

Условия за шанс не е имало – спрели коли на червен забранителен сигнал на светофара и пресичащи кръстовището пешеходци. Няма спирачни следи. Гумите и на автомобила на Милен,  и на връхлетелия го джип са в право положение. Няма обективни следи от спасителни маневри.

Деецът е разчитал на нищо!

И пак към последното изречение  от Решението на ВКС:

„По този начин се удовлетворява искането на поверениците на частния обвинител Калина Цветкова.

Искането ни, което създаде прецедент: 

Моля, след разглеждане на подадената жалба,  като касационна инстанция да  измените присъдата и приложите закон за по-тежко наказуемо престъпление при условията на чл. 55 , ал. 1, т. 1 от НК, което не изисква увеличаване на наказанието, тъй като е имало обвинение за това престъпление  в първата инстанция (чл. 354. (2), т. 4 НПК) и нашата страна не е имала оплакване, че наложеното наказание е явно несправедливо (чл. 348 ал. 1, т. 3 от НК).

САС осъди подсъдимия на 9 години лишаване от свобода в границите на предвиденото от 3 до 15 години лишаване на свобода за непредпазлива, небрежна форма на вина за причиняване смъртта на Милен Цветков.

Ние поискахме от ВКС да се приложи закон за умишлено причиняване на смъртта , което предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода, но да се определи наказание под най-ниския предел  т. е под 10 години , а именно вече наложеното му наказане от 9 години лишаване от свобода при общ режим на изтърпяване на наказанието заради това, че подсъдимият не е с висока степен на обществена опасност.

Така не се утежнява положението му и не се налага връщане на делото за ново разглеждане.

ВКС измени присъдата на САС като приложи закон за по-тежко наказуемо престъпление без да утежнява положението на подсъдимия, тъй като Кристиан Николов не е с висока степен на обществена опасност!

Read Previous

Внимание с диагнозата остра незатворишкафопатия! 

Read Next

“Ангели на пътя“ свириха сбор на институциите

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Most Popular